BIST 10.162
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.393,20
HABER /  EKONOMİ

Citibank, Finansı alıyor mu?

Citibank'ın Finansbank'ı almak için 5 milyar dolar verdiği belirtiliyor. Satışa Özyeğin sıcak bakmıyor.

Abone ol

Dünyanın en büyük finansal gruplarından biri olan Citibank’ın, Hüsnü Özyeğin’in patronu olduğu Finansbank’ın tamamanını veya bir bölümünü almak istediği ve bu amaçla nakit 5 milyar dolar veya biraz üzerinde bir teklif vermeye hazır olduğu belirtiliyor. Ancak bankacılık çevreleri, Özyeğin’in Finansbank’ın Rusya ve Hollanda başta olmak üzere yurtdışı ayağını satmaya yanaşmadığı ve pazarlığın bu noktada yoğunlaştığı konuşuluyor.

5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA
Uluslararası iş çevrelerinin yakından izlediği ABD’de yayımlanan Wall Street Journal gazetesinin dünkü haberine göre, Citigroup Finansbank’ın bir kısmını veya tamamını satın almak için nihai nakit teklifini bugünlerde vermesi bekleniyor ve gerçekleşmesi halinde anlaşma 5 milyar dolardan fazla bir değerde olacak. Gazetenin dün ilk sayfasında yeralan haberinde, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Citigroup’un daha önceki usulsüzlükler nedeniyle herhangi bir "önemli" birleşme anlaşması yapmasını yasakladığı hatırlatılarak, gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin 8. büyük bankası olan Finansbank için yapılacak teklifinin bu yasaktan bir yıl sonra gelmiş olacağı belirtildi.

EN BÜYÜK OPERASYONU
Konuyu yakından izleyen kaynaklara dayandırılarak verilen gazetenin haberinde, Finansbank için Citigroup’un yanı sıra Yunanistan’ın önde gelen bankalarından National Bank of Greece’in de (NBG) teklif vermesinin beklendiği belirtildi. Haberde, gerçekleşmesi halinde bunun Citigroup’un son iki yıldaki ilk önemli banka satın alma faaliyeti olacağı ve Charles Prince’in 2003 sonlarında Sanford I. Weill’in yerine CEO olarak getirilmesinin ardından en büyük satın almanın gerçekleşmiş olacağı belirtildi. Citigroup, 2004 yılında Güney Koreli KorAm Bank’ı 2.7 milyar dolara almıştı. Wall Street Journal haberinde, Citigroup’un yakın takibe aldığı ve daha aktif olarak yer almak istediği Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupa’ya, halen faaliyette olan HSBC’nin yanısıra, geçen yıl Garanti Bankası’nın yüzde 25.5 hissesini alarak ortak olan General Electric’in de adım attığına dikkat çekiliyor.

YURTDIŞINI BIRAKMIYOR:
Yetkili kılınan uluslararası danışmanlık şirketi Morgan Stanley’in aracılığında Citigroup ile Finahsbank arasında pazarlıkların bir süredir devam ettiği zaten biliniyordu. Bankacılık çevrelerinde, Finansbank’ın patronu Hüsnü Özyeğin’in, başta Rusya ve Hollanda olmak üzere bankanın yurtdışı şube ve ortaklıklarını satmak istemediği, Citigroup’un ise Finansbank’ın tamamını alma taraftarı olduğu ve pazarlığın bu noktada yoğunlaştığı konuşuluyor. Aynı çevreler, grup içinde finans ayağını devam ettirebilmek için Finansbank’ın yurtdışı bağlantılarını elinde tutmak isteyen Özyeğin’in, iyi bir rakam önerilirse bunların da satışını kabul edebileceğini öne sürüyorlar. Yurtdışı operasyonlarının ayrılarak satışının bazı zorluklar içerse de tarafların bu konuda uzlaşma ihtimalinin de uzak olmadığı belirtiliyor.

5 MİLYAR DOLAR ABARTILI
Bankacılık çevreleri, Finansbank için son tekliflerin 31 Mart Cuma akşamına kadar verilmesinin beklendiğini ancak 5 milyar dolar civarında konuşulan teklife konu edilen rakamın yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye’de şirket evliliklerine aracılık yapan şirket temsilcileri, 5 milyar doları abartılı bulurken, "Ancak anlaşmada Finansbank’ın Hollanda ve Rusya’daki bankalarının ne olacağı önemli. Bunlar bilanço dışında kalacaksa, fiyat çok daha düşük olabilir" diye konuşuyorlar.

Türkiye’de 219 şubesi 9 ülkede bankası var
FİNANSBANK’ın 2005 konsolide olmayan bilançosuna göre, bankanın yüzde 15’i Fina Holding’e, yüzde 33.2’si Fiba Holding’e ait ve bu hisseler ile birlikte yüzde 55.68 oranındaki hissesi Özyeğin Ailesi’nin kontrolünde bulunuyor. Finansbank’ın 2005 konsolide olmayan bilançosuna göre net kárı 350.4 milyon YTL oldu. Bir önceki yıl net kárı 191.6 milyon YTL idi. Yurtiçinde 219 şubesi bulunan Finansbank, yurtdışında da yaygın olarak bankacılık çalışmalarını yürütüyor. Toplam 10 ülkede bankacılık yapan Finansbank, Türkiye dışında, İsviçre, Hollanda, Fransa, Almanya, Belçika, Rusya, Romanya, İrlanda ve Bahreyn’deki şube ve bankalarıyla hizmetlerini sürdürüyor. Finansbank’ın ana hissedarı olan Fiba Holding muhtemel ortaklık, işbirliği ve hisse satışı gibi opsiyonların değerlendirilmesi için Kasım ayında Morgan Stanley’e yetki vermişti. Yaklaşık yüzde 40’ı halka açık olan Finansbank’ın ödenmiş sermayesi 950 milyon YTL. 6.95 YTL’ye göre piyasa değeri 6.6 milyar YTL (yaklaşık 5 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.

Türkiye, Brezilya ve Rusya yakın takipte
GEÇTİĞİMİZ günlerde grubun başkanlığını da üstlenen Citibank CEO’su Charles Prince, en son yaptığı bir açıklamada, daha küçük işlerle ve özellikle Citigroup’un gelirini katlayacak, hissedarının kazancını artıracak, daha hızlı büyüyen gelişmekte olan piyasalarla ilgilendiklerini söyledi. Prince, çalışma arkadaşlarının, Türkiye’nin yanısıra Şili, Rusya ve Brezilya’yı da bankacılık alanında en çekici ve gelişen bölgeler olarak bir süredir izlediklerini belirtti. Daha önceki CEO Weill, 1990’larda giriştiği bir seri satın alma ve birleşmeler yoluyla Citigroup’u, dünyanın en büyük mali gruplarından biri haline getirmişti. CEO olarak Weill’in yerine geçen, uzun dönem birlikte sağ kolu olarak çalıştığı Charles Prince, Citibank’ı yolsuzluk ve skandallardan uzak tutmaya özen gösterdi.

Citigroup’un piyasa değeri 241 milyar dolar
CITIGROUP’un piyasa değeri yaklaşık 241 milyar dolar civarında. Finansbank’a talip olan bir diğer aday Yunanistan’ın eski merkez bankası National Bank Of Greece’in piyasa değeri ise sadece 15 milyar dolar. Bankacılık çevreleri, Morgan Stanley’in yürüttüğü Finansbank pazarlığında Yunanlı NBG’nin fiyatı yükseltmek amacıyla devrede tutulduğu görüşünde. Önceki günkü 7.15 YTL’lik kapanış fiyatı üzerinden Finansbank’ın piyasa değeri ise 5.1 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Wall Street Journal haberinde, Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupa’ya, halen faaliyette olan HSBC’nin yanısıra, geçen yıl Garanti Bankası’nın yüzde 25.5 hissesini alan General Electric’in faaliyet için adımlarını attığına dikkat çekiliyor.

Hürriyet