BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  DÜNYA

İran sorununda anlaşma yakın

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya yakın durumda.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesinin İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya yakın oldukları ve diğer üyelere yeni bir metin sunmaya hazırlandıkları bildirildi.

BM'deki diplomatik kaynaklar, yeni metnin bugünden itibaren kabul edilebileceğini umduklarını belirtirken, ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçisi John Bolton, Çin, Rusya, ABD, Fransa ve İngiltere'nin büyükelçilerinin katıldığı toplantıdan sonra, ''Metnin esası konusunda anlaşmayı başardık. Anlaşmaya çok yakınız'' dedi.

Fransa Büyükelçisi Jean-Marc de La Sabriere de bugüne kadar yaptıkları her görüşmede bir ilerleme kaydettiklerini ve dün gece bir anlaşmaya çok yaklaştıklarını ifade etti ve Konsey'in başkanlığını yürüten Arjantin Büyükelçisi Cesar Mayoral'ı bugün için istişarelerde bulunmak istediklerine dair bilgilendireceklerini söyledi.

İngiliz Büyükelçi Emyr Jones Parry de gelişmeleri doğrularken, İran'a sert yaptırımlara karşı çıkan Rusya'nın Büyükelçisi Andrey Denisov, ''Herşey kabul edilmeden bir şey kabul edilmiş sayılmaz. Bununla birlikte giderek daha yakınız'' dedi.

Güvenlik Konseyi, 8 Mart'tan bu yana İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi başta olmak üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi için bu ülkeye belli bir zaman tanınmasını hedefleyen bir metin tasarısı üzerinde çalışıyor.

Konsey'in veto yetkisine sahip 2 daimi üyesi Rusya ve Çin, İran'ın yaptırımlarla tehdit edilmesi fikrine karşı çıkarken, diğer daimi üyeler Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra Almanya'nın desteğini alan ABD, daha sert bir yaklaşımdan yana tavır sergiliyordu.