BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.472,21
HABER /  GÜNCEL

Mezar sıkıntısı sona eriyor

İstanbul’da büyük mezarların dolması üzenine Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

Abone ol

Karacaahmet, Eyüp, Ümraniye, Habibler, Yayla gibi büyük mezarların dolması İstanbul’da mezar sıkıntısına yol açtı. Büyükşehir Belediyesi de çareyi İngiltere ve ABD’deki gibi özel mezarlar kurmakta buldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi özel şahısların mezarlık kurup işletmesine izin veren kararı onayladı. Buna göre belediyelerin imar planında mezarlık yeri olarak ayrılan araziler, 50 dönümden az olmamak kaydıyla özel sektör tarafından mezarlık olarak işletilebilecek.

Bundan böyle isteyenler belediye mezarlıkları yerine şahıslara ait mezarlıklara ücreti karşılığında defnedilebilecek. Mevcut mezarlıklara bitişik arazi sahipleri için 50 dönüm şartı aranmayacak. Özel kabristanlığa izin veren yönetmelik Temmuz 2004’te yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. maddesinin ‘S’ bendindeki ‘işletmek veya işlettirmek’ ifadesine dayanılarak çıkarıldı.

Daha önce Danıştay’ın özel kabristan kurmayı iptal gerekçesi cenaze yakınlarının ücreti doğrudan işletmeciye ödemesiydi. Bu da şu formülle aşıldı: Arazi sahibi, mezarlık olarak işleteceği sahanın mülkiyetini belediyeye devredecek. Belediye de 50-100 yıllık gibi süreyle bu araziyi mezarlık olarak kullanma ve işletme hakkını arazi sahibine tahsis edecek. Cenaze sahipleri ücreti belediyeye yatıracak, belediye de bunu sözleşme gereği özel mezarlık işletmecisine aktaracak. Yönetmelik İstanbul Valisi Muammer Güler’in onayıyla yürürlüğe girecek.

Haber: Özkan Tamirak
Kaynak: