BIST 9.998
DOLAR 32,40
EURO 34,90
ALTIN 2.409,25
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Türk malı Volkswagen

Doğuş Otomotiv, 5 yıl içinde Türk malı Volkswagen markasını üretmeyi planlıyor

Abone ol

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Volkswagen markasının Türkiye’de üretim bazı oluşturma arzusu olduğunda, buna ortak olarak gireceklerini ve şirket olarak bunu 5 yıllık plan içinde değerlendirdiklerini açıkladı. Acar, Doğuş Otomotiv’in Volkswagen’le geleceğe dönük bir üretim planı bulunduğunu söyledi. Türkiye’de sıfırdan üretim yapmalarının mümkün olmadığını, mevcut yapı içindeki bir üretim örgütünü Türkiye’ye getirme konusunda çalışmaları olacağını kaydeden Acar, “Volkswagen markasının Türkiye’de üretim bazı oluşturma arzusu olduğunda ortak olarak buna gireceğiz. Bunu şirketimiz, 5 yıllık plan içinde değerlendiriyor. Süreç devam ediyor. Fizıbıl ve kârlı olduğu ortaya çıkarsa ki, Türkiye böyle bir pazar, bunu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

TİCARİ ARAÇ ÜRETECEK

Aclan Acar, üzerinde çalıştıkları konunun ağırlıklı olarak ticari araç üretimi olduğunu kaydederek, “Baz üretimi yapan hatlar da aynı zamanda hafif ticariyle birlikte binek de yapabiliyor. Ancak üzerinde çalıştığımız ticari araçlar” dedi. Acar, 2006 yılında otomotivde toplam pazarın 750 bin civarında olmasını, Doğuş Otomotiv’in satış adetinin ise 94 bine ulaşmasını beklediklerini kaydederek, “Pazar payımızda da yüzde 12,5’lik artış bekliyoruz. 2006 yılında ciromuzun ise 2 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz” dedi. Volkswagen hafif ticari araçları için Türkiye’nin dünyada Almanya’dan sonraki ikinci büyük pazar olduğunu kaydeden Acar, geçtiğimiz yıl satışlarda yüzde 10’luk artışla 86 bin 739 adete ulaştıklarını belirtti. Acar, Lamborgini ve Bentley gibi araçların satışı için üretici şirketlerle ön görüşmeler yaptıklarını, ancak şu anda kesinleşen bir durum olmadığını söyledi.

DOMATES İHTİSASI BİTTİ

Geçtiğimiz ay Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk’ten Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini alan Aclan Acar, otomotiv konusunda çalıştığını belirterek, “Daha önce Tansaş nedeniyle domates ve peynir konusunda ihtisas yapmıştım. Şimdi otomotiv konusunda ihtisasımı sürdüreceğim” dedi. Acar, araç yoğunluğunun hâlâ çok düşük olduğu Türkiye’nin, bugünkü satışlarla ancak 20-25 yıl sonra Macaristan seviyesine gelebileceğine dikkat çekti. Aclan Acar, Türkiye’de dünyada olduğu gibi dizel araçlara olan talebin arttığını, üretici kaynaklarının da artık doğal kaynakları daha az kullanan ve çevreyi daha az kirleten araçlar üretmeye yoğunlaştıklarını vurguladı.

İkinci el hipermarketi

ACLAN Acar, bu yılın ikinci yarısında 2. el otomobil pazarında hareketlilik beklediklerini ve dünyanın en büyük 2. el açık otomobil alanlarından birini devreye sokacaklarını söyledi. Acar, Türkiye’de 2. el otomobil pazar büyüklüğünün yılda 600 bin civarında olduğunu söyledi. Acar, “Haramidere’de Doğuş Oto’nun 35 bin metrekarelik kapalı alana sahip büyük bir otomobil merkezi var. Haramidere’de 20-25 bin metrekarelik 2. el otomobil satış merkezini mayısta oluşturacağız” dedi. Acar, her tür markada 270 ile 300 aracın satış için sergilenebileceğini ve hafta sonları arena biçiminde açık artırma usulüyle satış yapılacağını ifade etti. Acar, Türkiye’ye 2. el ithal araç girişine olumlu bakmadıklarını ifade ederek, “Türkiye’nin 2. el araç çöplüğü haline gelmesini istemiyoruz” diye konuştu.