BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  DÜNYA

Pacein Türkiye sevdası

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, Türkiye'nin hayati bir müttefik olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, Türkiye ve ABD'nin, birbiri için hayati önem taşıyan iki müttefik olduğunu söyledi.

Washington'da yapılan Amerikan-Türk Konseyi (ATK) ve Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) 25'inci yıllık konferansı çerçevesinde akşam yemeğinde konuşan Pace, ''Türkiye ve ABD, birbiri için hayati önem taşıyan iki müttefik'' dedi.

Türkiye ziyaretini yeni tamamlayan Orgeneral Pace, İstanbul'da dolaşırken bu medeniyeti daha derinden anlama fırsatı bulduğunu belirtti. Konferansa katılan Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'ya, ''Dostluğu ve Afganistan Barış Gücü ISAF'deki liderliği'' dolayısıyla teşekkür eden Pace, ''General Zorlu,  ülkenizi gururlandırdınız. Çok zor bir görevdi. Liderliğiniz için teşekkürler'' dedi.

''IRAK'TA İSTİKRARLI BİR HÜKÜMET KURDUKTAN SONRA...''

Türkiye ziyaretinde özellikle basın toplantılarında kendisine sorulan sorulara işaret eden Pace, bunların başında PKK terörüne karşı ABD'nin ne zaman harekete geçeceğinin yer aldığını hatırlattı. Pace, ziyaretinde ''dinleme ve öğrenme'' fırsatı bulduğunu belirtirken, ''PKK terörist bir örgüt. 30 yıldan fazla zamandır binlerce asker ve vatandaş hiç ayrım yapılmadan öldürüldü. Bu sorunun bana neden sorulduğu gayet açık, cevabım ise dürüst: Irak'ta önce güvenli, istikrarlı bir hükümet kurmalıyız. Odak noktamız Bağdat ve çevresi. Irak'ta istikrarlı bir hükümet kurduktan sonra Irak'ın kuzeyindeki PKK sorununun nasıl çözümleneceği üzerinde birlikte çalışılır. Bu cevap Türkler için tatmin edici değil ama durumu ortaya koyan, doğru bir cevap'' dedi.

Türkiye'de hükümet, asker ve basının kendisine en çok sorduğu ikinci sorunun ise Kurtlar Vadisi-Irak filmini görüp görmediği olduğunu ve bu sorunun kendisini şaşırttığını anlatan Pace, ''Ben bu filmi görmedim, ama bildiğim, hayal mahsulü olduğudur. Hiçbir zaman Türk ve Amerikan kuvvetleri birbirine karşı savaşmadı. Bu, kurgusal bir film. Ben de zamanında Rambo'yu seyretmiş birisi olarak, insanların neden sinema salonlarını doldurduğunu anlayabiliyorum'' diye konuştu.

''DOSTA İHTİYAÇ''

Irak'ın birlik ve bütünlüğünü korumaya ilişkin Türkiye'nin endişelerinin toplantılarda dile getirildiğini belirten Pace, Irak'ın birliğinin ortak amaç olduğunu söyledi. Dünyada hiçbir ülkenin tek başına terörizme karşı savaşamayacağını belirten Pace, bütün ülkelerin birbirine yardım etmesi, birbirini dinlemesi gerektiğine işaret etti. Pace, gelecek on yıllarda terörizme karşı savaşırken herkesin dosta ihtiyacı olacağını belirtti ve ''Bu yolda Türkiye gibi bir dostumuz olduğu için memnunum'' dedi.