BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  DÜNYA

Çırağan’da Marmaray resepsiyonu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe Marmaray Projesi Resepsiyonu’na katıldı. Bakan Yı...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe Marmaray Projesi Resepsiyonu’na katıldı. Bakan Yıldırım, “Her şeyden önce dünyanın hiçbir yerinde iki kıtayı birbiriyle birleştiren böyle bir proje yok” dedi.
Çırağan Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda konuşan Bakan Yıldırım, “Koniçiva” diyerek sözlerine başladı. Yıldırım, “Tarihi İpekyolu’nun iki kıtasını, Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak Marmaray projesi bir Türk-Japon işbirliği projesi olarak start aldı, temeli atıldı. Marmaray projesi yapım tekniği, bulunduğu coğrafya bakımından birçok ilklere sahip mühendislik eseri bir projedir. Her şeyden önce dünyanın hiçbir yerinde iki kıtayı birbiriyle birleştiren böyle bir proje yok. İki kıtayı birbiriyle denizin 62 metre derinliğinden birleştiren başka bir projede yok. TBM tünel tekniğiyle, daldırma tüp tünel teknolojisini birbiriyle bağdaştıran başka böyle bir proje hiçbir yerde yapılmadı. Dünyanın hiçbir yerinde beklenen 7.5 şiddetinde bir depreme 17 kilometre uzaklıkta böyle bir tünel inşaatı gerçekleştirilmedi. Bu proje sadece ve sadece dünya şehri İstanbul da gerçekleştirildi. Türk-Japon ortaklığıyla gerçekleştirildi” dedi.

“CUMHURİYET BAYRAMIN’DA BİR İSTİSNAYI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ, ODA MARMARAY’DIR”
Projenin hayaldi gerçek olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “Fakat bu hayalin gerçeğe dönmesi için çok büyük çaba gösterildi. 9 Mayıs 2004 de temeli attıktan sonra 21 Aralık 2006’da TBM tünel makineleri iş başındaydı. Daha sonra 28 Eylül 2008’de denize ilk tüp indirildi. 18 Nisan 2010’da iki kıta denizin altından tünelle birbirine birleştirildi. Nihayet 14 Ocak 2012’de tünel içerisinde Marmaray’da ilk ray kaynağı gerçekleştirildi. 4 Ocak 2013 test sürüşlerinin tarih olarak not düşüldü ve yarın büyük gün Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıldönümüdür. Normal şartlarda biz Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünde başka hiçbir program yapmayız. Sadece bu Cumhuriyet Bayramında bir istisnayı gerçekleştiriyoruz. O da asrın projesi Marmaray’ın hizmete alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRK MİLLETİ FEDAKAR JAPON KURTARMA EKİPLERİNİ ASLA UNUTMAYACAKTIR”
Türk milletinin Van depreminde ve sonrasında kurtarma faaliyetleri için fedakarca çalışan Japon kurtarma ekiplerini asla unutmayacağını kaydeden Bakan Yıldırım, “Hatta bir canlı bedeni dışarıya çıkartabilir miyim uğruna, kendi hayatını feda eden Japon kızımızı 76 milyon Türk milleti bugün hala hafızalarında hatırlamaktadır. İki ülke arasında var olan bu dayanışma ruhunun bundan sonraki yeni projelerde aynı şekilde artarak devam edeceğine inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

“YARIN JAPONYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN BAŞLAMASININ 90. YILDÖNÜMÜDÜR”
Gençken Japonya’da İstanbul’a uçarım diye şiir olduğunu belirten Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yıldönümü olan yarın Türkiye’nin 150 yıllık rüyası olan İstanbul Denizaltı Tren Yolu açılacak. Japonya ve Türkiye’nin ortak çalışması ile tarihi bir proje geliştiriyoruz. Hepinizi tebrik ediyorum. İstanbul kaç yüzyıllık tarihe sahiptir. İnşa ilerledikçe ortaya çıkan tarihi eserleri ile zorluklarla karşılaştığınızı duydum. Boğazın atlında 60 metre derinliğinde tüp tünelinin geçmesinin imkansıza yakın bir şey olduğunu duydum. İmkansızı imkanlı hale dönüştüren tüm inşaat yetkililerinin iradesine saygılarımı sunuyorum. Japon hükümeti olarak 1999 yılından bu yana bu projesinin gerçekleştirilmesi için bin 500 milyar dolardan fazla kredi sağladık. Bu büyük hayalin gerçekleştirilmesi için ortak olunmasından onur duyarım. Yarın Japonya Türkiye diplomatik ilişkilerin başlamasının 90. yıl dönümüdür. Bu deniz altı demiryolu projesinin iki ülke arasındaki dostane ilişkileri açısından yeni bir sembol olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.