BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,67
ALTIN 2.410,50
HABER /  GÜNCEL

Cinsel istismar en çok çocuklara

Dünyada cinsel istismara maruz kalanların % 70'inin çocuk olduğu belirtildi

Abone ol Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Birimi öğretim üyesi ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Figen Şahin, ülkede dayağa karşı toplumsal bir kabul bulunduğunu belirterek, ''Dayağın terbiye ve disiplin için uygulandığı düşünülüp ses çıkarılmıyor. Bu anlayış yavaş yavaş değişse de hala çok yaygın'' dedi.

Türkiye ve dünyada çocuk istismarı ve cinsel istismara uğrayan çocuğa sağlıklı yaklaşımın tartışılacağı Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Sempozyumu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladı. Sempozyumda açıklanan bir araştırmada, cinsel istismara maruz kalan çocukların yüzde 30'unun 2-5, yüzde 40'ının 6-10, yüzde 30'unun ise 11-17 yaş gruplarında bulunduğu, bunun, olguların yüzde 70'inin küçük yaş grubundaki çocukların oluşturduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor.

Dünyada istismara maruz kalan çocuklarda kız/erkek oranının 3, Türkiye'de ise birbirine yakın olduğu, istismarcıların yüzde 96'sını erkek, yüzde 80'inin ise çocuğun tanıdığı kişiler olduğu da kaydedildi. Şahin, yaptığı konuşmada, çocuk istismarıyla ilgili toplumlarda önce inkar dönemi yaşandığını, Türkiye'nin de birkaç yıl öncesine kadar bu durumdayken basın ve konuyla ilgili kişi ve kurumların konuya eğilmesiyle toplumda duyarlık oluştuğunu söyledi.

Basına daha çok ağır vakaların yansıdığını ancak toplumda çocuk istismarı sayılan dayak ve şiddetin de yaygın olduğunu anlatan Şahin, bu vakaların tespiti için hekimler başta olmak üzere sağlık görevlileri, güvenlik güçleri ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü bildirdi. Şahin, çocuklara yönelik cinsel istismarın ise toplumda tabu olduğunu ve ayıplandığını, ancak ailenin ya da çocuğun namusunun kirlenmemesi için bunun örtbas edildiğini kaydetti.