BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çinli yedek parça devine Urfa talip

Nissan ve Hyundai'ye yedek parça üreten Çinli DFM Türkiye'de yatırım yapacak ili belirlemeye çalışırken en büyük taliplerden biri Urfa

Abone ol

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, dünyanın en büyük otomotiv yedek parça firmalarıdan Çinli DFM'nin Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) merkezi olan Şanlıurfa'ya gelmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Dünya'nın en büyük otomotiv yedek parça firması olan ve Nissan ile Hyundai'ye yedek parça yapan Çin'deki DFM firması, Türkiye'de yapacağı yatırımı hangi ilde gerçekleştireceği konusuna kararını açıklamadı.

Çinli DFM otomotiv yedek parça firmasını Ortadoğu pazarına en yakın olan Şanlıurfa'ya davet eden Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Çinli firmanın 250 milyon dolarlık yatırımını GAP'a çekmek için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinin de etkisiyle, dünyanın önde gelen Çinli otomotiv firması DFM yatırım kararını netleştirmişti. DFM'nin Türkiye'ye 250 milyon dolarlık yatırım yapacak olması Şanlıurfa'yı heyecanlandırdı.

Şanlıurfa
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz aracılığı ile Çin otomotiv devinine bir çağrıda bulundu. Ertekin, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz yazdığı mektupta şunları aktardı:

"Şanlıurfa, kültür ve medeniyetin dünyaya yayıldığı bölge olarak bilinen ve arkeoloji literatüründe 'Bereketli Hilal' olarak adlandırılan topraklar üzerinde kurulmuştur. Tarih boyunca dünya kültürüne önemli katkıları olan peygamberler şehri ve müze şehir Şanlıurfa, Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan, 1,8 milyon hektar alanın sulanmasını, tarımda ürün çeşitliliğinin artırılmasını, yılda 27 milyar kilovat-saat elektrik üretimini öngören GAP'ın yer aldığı bir şehirdir. Bunun yanında bin 170 hektar alanda kurulmuş olan ve daha da genişleme kapasitesine sahip 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) rekabet gücü yüksek firmaların yerleşmesine hazır hale getirilmiştir."

Şanlıurfa
'nın otobana sahip olduğunu ve demiryolunun 2010 yatırım programına konulduğunu hatırlatan Ertekin, "Şanlıurfa GAP uluslararası kargo havaalanı ve Suriye, Irak olmak üzere Ortadoğu pazarına yakın olması nedeniyle büyük avantajlara sahiptir. Mersin limanı OSB'ye 380 km uzaklıktadır. Ayrıca teşvikler açısından en avantajlı olan 4. Bölgede yer almaktayız. Çin otomobil firmasının Türkiye'de yatırım yapmak için yer aradığını ve bunun için Konya, İzmir, Gaziantep'i önerdiğinizi öğrenmiş bulunmaktayız. Bu firmanın üreteceği malların muhtemelen Ortadoğu'da pazar bulabileceği ve büyük genç iş gücü nüfusumuz ve dinamik hareket kabiliyetine sahip kobilerimizle biz de bu işlere talibiz. Bu tür yatırım imkânlarında Şanlıurfa'yı da değerlendirmenizi istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen her türlü desteği sizlere vermeye hazırız." şeklinde konuştu.