BIST 9.771
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.455,98
HABER /  DÜNYA

Çin'in müstakbel başkanı kayıp!

Çin'in Devlet Başkan Yardımcısı Xi'den 10 gündür haber alınamıyor.

Abone ol
Çin'in gelecekteki lideri olarak gösterilen Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping'den 10 gündür haber alınamıyor. Ekim ayında yapılması planlanan Komünist Parti Kongresi'nde Xi'nin, Devlet Başkanı Hu Jintao'nun yerine devlet başkanı olması bekleniyor.
 
Konu hakkında Çin resmi kaynaklarından bir açıklama yapılmazken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, yabancı konuklarla toplantılarını iptal eden Xi'nin durumu ve nerede olduğu ile ilgili soruları cevapsız bıraktı.

JİNTAO'NUN YERİNE GEÇECEK

Ekim ayında yapılması planlanan Komünist Parti Kongresi'nde Devlet Başkanı Hu Jintao'nun yerine geçmesi beklenen 59 yaşındaki Xi'nin günlerdir basının karşısına çıkmaması, çeşitli dedikodulara yol açtı. Uluslararası medyada, Xi Jinping'in trafik kazası geçirdiği, hasta olduğu, felç geçirdiği, hatta suikasta kurba gittiği yönünde spekülasyonlar yapılıyor. Yabancı ajanslarda, bazı gizli kaynakların "Xi yüzerken sırtını incitti." şeklinde açıklama yaptıkları ancak nerede yaralandığı dahil başka bilgi vermekten kaçındıkları belirtiliyor. Kayıp lidere yakın bazı kaynakların ise, "Xi iyi değil. Ama ortada büyük bir problem yok." yönünde açıklamada bulundukları ifade ediliyor. Xi'nin önümüzdeki yıl mart ayında dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in devlet başkanı olması bekleniyordu.

GÖRÜŞMELER İPTAL EDİLDİ

Geçtiğimiz haftadan beri kayıp olan Xi'nin daha önce programında bulunan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile yapılacak görüşmeleri iptal edildi. Xi'nin ayrıca geçtiğimiz pazartesi günü Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile görüşmesi bekleniyordu. Ancak bu görüşme de gerçekleşmedi.