BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,13
ALTIN 2.303,58
HABER /  DÜNYA

Obama ve Netanyahu'dan mini İran zirvesi

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İran'ın nükleer programı konusunda uzun bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Abone ol

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Netanyahu'nun, aralarındaki süregelen istişarelerin bir parçası olarak, bu gece bir saat süren telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, ''İki lider görüşmede, İran'ın nükleer programının oluşturduğu tehdit ile İran ve diğer güvenlik konularındaki yakın işbirliğimizi ele aldı'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ''Obama ve Netanyahu'nun, İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi yönündeki ortak kararlılıklarını yeniden teyit ettikleri ve bundan sonraki dönemde de aralarındaki yakın istişareleri sürdürme hususunda mutabık kaldıkları'' kaydedildi.

Beyaz Saray açıklamasında, ''Basında yer alan haberlerin aksine, ne Netanyahu'nun Washington'da Başkan Obama ile görüşmesi yönünde bir talep geldi ne de bir görüşme talebi reddedildi'' değerlendirmesi yapıldı.

İsrail basınında, Netanyahu'nun bu ay ABD'ye yapacağı ziyaret sırasında Washington'da Obama ile görüşmek için talepte bulunduğu, ancak bu talebin Beyaz Saray tarafından reddedildiği yönünde haberler çıkmıştı.

Netanyahu, son günlerde, ABD'yi İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda ''kırmızı çizgi'' çekmeye çağıran açıklamalar yapmış, ABD yönetimi ise bunu yararlı bulmadığını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, önceki günkü basın brifinginde Netanyahu'nun sözlerinin hatırlatılması üzerine, Başkan Obama'nın İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğini kesin surette defalarca dile getirdiğini vurgulamış, ancak bu konuda ''son mühletler ya da kırmızı çizgiler'' koymanın yararlı olmayacağını kaydetmişti.