BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk Demirelin notlarını okudu

Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingte konuşan Genel Başkan Cindoruk, Demirel'den aldığı notları da okudu.

Abone ol

DP, Anavatan ile birleştikten sonra ilk mitingini Manisa'da yaptı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingte konuşan Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk, Süleyman Demirel'den aldığı notları da okudu. Notlarda, pamuk üretiminin yaygın olduğu Gediz Ovası'nda ürünün değerinin altında satılması sebebiyle ekim alanlarının daraldığı belirtiliyordu. Cindoruk, iktidar olmaları halinde pamuk alanlarının yaygınlaşacağını ve hakettiği fiyattan satılacağını söyledi.

Mitinge, çevre il ve ilçelerden gelenlerle birlikte yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Haftalar önceden şehrin en işlek caddelerine asılan DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un posterleriyle duyurulan mitinge, şehir merkezinden katılımın fazla olmaması ise dikkat çekti. İzmir, Bursa, Aydın ve Balıkesir'den katılanlar, otobüslerle geldi. Mitinge katılanlar, "Terör yerine barış", "Düşmanlık yerine dostluk", "Karanlık yerine aydınlık" yazılı pankartlar taşıdı. Başlama saati olan 13.00'te, meydanda henüz parmakla sayılabilecek kadar az kişi vardı. Alana yaklaşık bir saat geç gelen Cindoruk, kalabalık toplandıktan sonra kürsüye çıktı. Cindoruk'un konuşması, zaman zaman "Manisa seninle gurur duyuyor" tezahüratıyla kesildi.

Sözlerine, "Burada demokratlar, vatanseverler bir araya geldi." diyerek başlayan DP lideri Cindoruk, konuşmasının büyük bölümünde AK Parti hükümetini eleştirdi. Demokratik açılıma da değinen Cindoruk, şunları kaydetti: "Biz bu kadar bir aradayken, bugüne kadar bölünmeyi düşünmemişken, sıkıntılar içinde bile dimdik ayakta kalırken, darbeleri aşarak birliğimizi ortaya koyarken, gitmiş demokrasiyi geri getirirken nereden çıktı bu açılım? Neden demokratik açılım yapmıyorsunuz? Nedir demokratik açılım? Yepyeni bir anayasa. Hepinizin haklarını veren, özgürlüklerini dikkate alan, demokratik bir anayasa. 82 Anayasası teneke gibi oldu. Onu bırakalım, yapalım bir anayasa. Seçim hukukunu değiştirelim, barajları indirelim. Seçim ittifakları yapalım. Oylamalar açık ve aleni olsun. Sandıklar denetimde olsun. Partiler güçlensin. İnsan haklarını tanıyalım."

Başbakanlık sistemini değiştireceklerini de söyleyen Cindoruk, "Senato kuracağız. Siyasi hayatı zenginleştiren parti haklarını oluşturacağız. Barajı yüzde 5'e düşüreceğiz. Seçim ve siyasi parti hukukunu yeniden tanzim edeceğiz." dedi.

Telekulak iddialarından da bahseden DP Genel Başkanı, "Ben burada konuşuyorum, dinleyen birileri var. Bugün insanların özel hayatlarının dinlendiği büyük bir skandalla karşı karşıyayız. Başsavcıyı, Yargıtay Başsavcısı'nı dinliyorlar. Mahkeme hakimlerini dinliyorlar. Bizleri, siyasetçileri dinliyorlar. Bu cep telefonu dünyanın en masum aleti, çağımızın da büyük başarısı. Bunu suç aleti haline getirenler demokrasiden bahsedebilir mi?" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Kurban Bayramı'ndan bahseden DP Lideri Cindoruk, şunları söyledi: "Hepimiz Hz. Peygamber'e, Kur'ân'a inanıyor muyuz? Kurban Bayramı geliyor, gücümüz yettiğince kurban kesecek miyiz? Gücümüz yetmiyorsa Allah'tan af dileyeceğiz, ama bu halkın, iktidardan din dersi alma hakkı yok. Bir iktidar partisi, Allah'ın adını siyaset için kullanırsa Allah onu çarpar. Onlar, dindar bir dinsiz. Allah bunun hesabını sormaz mı? Din üzerinden siyaset yapanların sonlarını gördüm. Kimileri takkelerini cebine koyup kaçtı, biz kaçmadık. Biz her zaman askerî otoriteye, yanlış iradeye karşı çıktık. Biz Müslümanız ama laikiz. Din işlerimiz, cemaat işlerimiz, tarikat işlerimiz ayrı, devlet işlerimiz ayrıdır. Devlet adil olacak, hakları koruyacak."