BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin, Mars Simülasyon Merkezi'ne kavuştu

Bilim alanında çalışmalarıyla geçtiğimiz yıla damga vuran ve 2019 yılında da çeşitli etkinliklerle adını duyuran Çin, ilk Mars simülasyon merkezini açtı.

Abone ol

Çin’in Mangai şehrinde yer alan Mars simülasyon merkezi, Cuma günü hizmete açıldı. Bu merkez, Mars koşullarını dünya üzerinde taklit etmek için tasarlandı.

Merkezin çevresinde ülkenin en büyük yardang yer şekilleri bulunuyor. Mars’ta olduğu gibi gündüz ve gece sıcaklıkları arasında çok fark var. Gao katılımcıların bu ortamda yaşayıp karşılaşacakları -gıda tedariki için patates ekmek ya da güneş enerjisinden elektrik üretmek gibi- problemleri çözmeye çalışacaklarını söyledi.

150 milyon yuan
53 bin 330 metrekarelik alana inşa edilen merkezdeki kapsüllerde 60 kişi yaşayabiliyor. Etraftaki çadırlarda ise yüzlerce kişi daha konaklayabiliyor. İnşaat 2018’in Haziran ayında başladı ve yaklaşık 150 milyon Yuan’a (120 milyon Lira) mal oldu.

Dünyada bunu yapmak çok zor
Pekin Üniversitesi’nden Uzay Bilimi Profesörü Jiao Weixin ise Mars ortamının Dünya’da oluşturulmasının çok zor olduğunu çünkü Mars’ın kendine özgü doğal özellikleri ve çok katı bir ortamı olduğunu ifade etti. Düşük hava basıncı, güçlü radyasyon ve sıkça yaşanan kum fırtınaları Mars’ı Dünya’dan çok daha ölümcül bir yer yapıyor.