BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.472,60
HABER /  GÜNCEL

Çin malı ayakkabılar

"Çin malı'' olarak anılan ucuz ve kalitesiz ayakkabıların sektörü olumsuz etkilediği bildirildi.

Abone ol

Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ve ''Çin malı'' olarak anılan ucuz ve kalitesiz ayakkabıların sektörü olumsuz etkilediği bildirildi.

Ayakkabı üreticilerinin Çin mallarına olan tepkisi, Bursa'da bazı ayakkabı mağazalarının vitrin camlarına yazılan ''Çin malı almayın, babalar işsiz kalmasın'' şeklindeki cümleyle dile getirilirken, Bursa Ayakkabıcılar ve Benzerleri Odası Başkanı Başkanı İbrahim Aytekin, tüketicilerin ''Çin malı'' ürünleri satın almamalarını istedi.

Aytekin, Türkiye'de kişi başına yıllık ayakkabı tüketiminin 1.2 olduğunu, ülke genelinde bir yılda yaklaşık 90 milyon çift ayakkabı satıldığını bildirdi.

Son yıllarda diğer sektörlerde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de ''Çin malları krizi'' yaşandığını anlatan Aytekin, kalitesiz ve ucuz olan Uzakdoğu ürünü ayakkabıların, üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi. Aytekin, ''Türkiye'ye Uzakdoğu ülkelerinden geçen yıl yasal yollardan 30 milyon, kaçak yollarla da yaklaşık 10 milyon çift kalitesiz ayakkabı girdi. Bu rakam, Türkiye'de satılan ayakkabıların neredeyse yarısına yakınının ithal, ucuz ve kalitesiz olduğunun en önemli göstergesidir'' dedi.

''AYAKKABICILAR ZOR DURUMDA''

İbrahim Aytekin, Türkiye'de ayakkabı sektörünün ve müteşebbisinin Uzakdoğu mallarındaki ithalat patlaması nedeniyle zor durumda olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin ayakkabı üreticisi bulunduğunu bildiren Aytekin, ayakkabıcıların yüzde 40 gibi büyük bir oranının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu, bu nedenle sektörde çok sayıda çalışanın işsizlik sorununun bulunduğunu vurguladı.

Bazı firmaların işyerlerinin camlarına astıkları, ''Çin malı almayın babalar işsiz kalmasın'' sloganına destek verdiklerini dile getiren Aytekin, Uzakdoğudan gelen ürünlere karşı daha dikkatli olunması gerektiğini belirterek, ''çünkü gerçekten işler iyi gitmiyor'' diye konuştu.

İthal ayakkabıya tamamen karşı olmadıklarını, hatta bunun gerekliliğine inandıklarını vurgulayan Aytekin, şöyle konuştu:

''Biz ayak sağlığını tehdit eden, ortopedik olmayan kalitesiz ayakkabılara karşıyız. Biz kaliteli ayakkabılardan şikayetçi değiliz, hatta kaliteli ayakkabılar, bizi de kaliteye yönlendiriyor. Zaten Türk ayakkabı sektörünün kalite anlamında bir sorunu yok. Dış pazarda da oldukça iyiyiz. Ayakkabı sektörü ihracatta 1 milyar doları zorlamaya başladı. Ancak iç piyasadaki kalitesiz ithal ayakkabılar, özellikle küçük esnafı zor durumda bırakıyor.

Uzakdoğudan gelen ayakkabılar ayak sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Tüketicilerimizden ayak sağlıklarını da düşünerek yerli mallara rağbet etmelerini, ithal ayakkabılara karşı tavır almalarını istiyoruz.''

''GÜMRÜKLERDEKİ İHTİSAS KAPILARI

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi de olduğunu dile getiren Aytekin, federasyon olarak yaptıkları girişimler sonucunda ithal ayakkabı için ''14 milyon çift'' kotası koydurmayı başardıklarını kaydetti.

Türkiye'ye artık 3 ''ihtisas kapısı''ndan ithal ayakkabı girebildiğini, bunların da fiyat ve kalite olarak uzmanlar tarafından kontrol edildiğini belirten Aytekin, ''Oluşturulan ihtisas kapılarında sıkı denetleme yapılıyor. Türkiye'ye yarı mamül olarak, bağcığı, diğer eşi olmayan olmayan tek tek giren ayakkabılar vardı. Bunların önüne geçildi'' dedi.