BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

25 bin kişi Ataya yürüdü

Danıştay'a yapılan hain saldırının ardından yargı mensupları ve vatandaşlar Ata'ya yürüyor.

Abone ol

Yargı mensupları Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik silahlı saldırıyı protesto amacıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.Aslanlı Yol'un başında saat 10.30'dan itibaren toplanan yargı mensupları, daha sonra yürüyüşe geçti. 

Yürüyüşe, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Danıştay Başkanı
Sumru Çörtoğlu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Cumhuriyet
Başsavcısı Nuri Ok, Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu, Türkiye
Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri
Kasırga, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Askeri Yargıtay ve
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin Başkanları, Sayıştay Başkanı Mehmet
Damar, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, 30'a yakın
ilin baro başkanı, yargı mensupları, rektörler ve öğretim üyeleri ile
bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı. 

Tuğcu, Çörtoğlu ve Arslan, üzerinde ''Danıştay Başkanlığı'' yazan,kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi, Atatürk'ün kabrine  koydular ve saygı duruşunda bulundular. Daha sonra, üç başkan, başkanvekilleri ve başsavcılar, Misakı Milli Kulesi'ne geçtiler. Üç başkan adına hazırlanan metni Danıştay Başkanı Çörtoğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdı. Tuğcu ve Arslan da metni imzaladılar. 
 
Çörtoğlu'nun daha sonra okuduğu metin şöyle:    

''Ulu Önder Atatürk,
    Kurduğun laik Cumhuriyetin ve temel ilkelerinin yılmaz bekçisi Danıştay, Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanırken kuruluşunun 138. ve doğumunuzun 125. yılında hain bir saldırıya uğramıştır. Yüce huzurunuzda bu saldırıyı nefretle kınıyor, hukukun üstünlüğünü savunurken, hiçbir gücün bizi sizin ilkelerinizden, düşüncelerinizden ve çizdiğiniz yolumuzdan döndüremeyeceğini, tüm yüreğimizle bir kez daha ifade ediyor, önünde saygıyla eğiliyoruz.'' 

Yürüyüşe katılanlar, Atatürk'ün mozolesinin önünden alkışlarla geçtiler. Üç Başkan, daha sonra, hazırladıkları ortak bildiriyi okumak üzerebirlikte Danıştay'a gittiler. 

-NOTLAR- 
Katılanlar arasında Kıbrıs savaşı gazileri de yer aldı. Anıtkabir'e gelen bazı vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrakları taşıdılar. 

Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunan vatandaşlardan bazıları ellerindeki çiçekleri bırakırken, bazı vatandaşların dua ettikleri görüldü. Tören sırasında ve bitiminde gruplar Anıtkabir'den ayrılırken ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Yargıya uzanan eller kırılsın'' şeklinde sloganlar attılar, İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı'nı okudular. 

Yürüyüşe, yargı mensupları, öğretim üyeleri ve avukatlar cüppeleriyle katıldı. 
 Danıştay tetkik hakimleri ve Danıştay çalışanları Danıştay'dan Anıtkabir'e yürüyerek geldiler. Vatandaşlar yol boyunca yürüyen Danıştay mensuplarını alkışladılar ve araçlarından klakson çalarak destek verdiler. 

Anıtkabir'deki yürüyüşe katılanların ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdıkları görüldü. Törene eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu bazı emekli generaller, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter de katıldı. 

Çankaya Belediyesi işçileri törene iş giysileri, öğrenciler ise  önlük ve formalarıyla katıldılar. Töreni çok sayıda televizyon kanalı naklen yayınladı. 
Ankara Adliyesi'nde görevli yargı mensuplarının yürüyüşe katılmasınedeniyle duruşmalar öğleden sonraya ertelendi. Bazı avukatlar da mazeret belirterek, duruşmalara katılmadı. Adliyede görevli yargı mensupları ile üniversite öğretim görevlileri servis otobüsleriyle Anıtkabir'e gittiler. 

Katılanların bir bölümü törenin ardından Anıtkabir'den Danıştay'a kadar yürüdüler. Yürüyüş sırasında Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan grup, zaman zaman slogan attı. Bazı vatandaşların da yol boyunca alkışlarla yürüyenlere destek verdikleri görüldü.