BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çin, kendi arama motorunu kurdu

Dünyada en çok internet kullanıcısı olan ülke Çin, kendi arama motorunu kurdu

Abone ol

Yabancı arama motorlarını sansür baskısıyla ülkeden kaçıran Çin hükümeti, sonunda kendi 'temiz' arama motorunu kurdu.

İnternet içeriğini en çok sansürleyen ülkelerden olan Çin, hükümetin talimatı üzerine yerli ve ‘temiz’ arama motorunu devreye soktu.

Panguso adı verilen yeni arama motoru, devlet haber ajansı Xinhua ile abone sayısı itibarıyla dünyanın en büyük mobil operatörü olan China Mobile Ltd. ortaklığıyla işletilecek. İkisi de devlet kurumu olan ortaklar sayesinde, yeni arama motoruyla ‘bulunabilecek’ arama sonuçları devlet politikaları ve filtreleriyle uyumlu olacak.

Örneğin Mobel ödüllü Çinli muhalif Liu Xiabao’nun adını Panguso’da aratan Huffington Post muhabiri, hiç bir sonuca ulaşamamış. Aynı kelimeler Baidu’da aratıldığında Xiabao’yu eleştiren bir kaç yazı bulunabiliyor. Panguso’da Dalai Lama arandığında da ekrana Tibet’le ilgili turistik web siteleri geliyor.

Panguso’nun ülkenin ilk büyük ve halen lider arama motoru Baidu’yu en azından orta vadede geçmesi beklenmiyor. Ancak Xinhua’nın sahip olduğı bilgi veritabanıyla China Mobile’ın sahip olduğu mobil iletişim ve internet ağı, yeni arama motorunun hızla geniş kitlelere kullandırılması için araç olarak kullanılabilir.

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Pekin tarafından yapılan yoğun filtreleme ve sansür baskısı yüzünden bu ülkedeki servisini kapatmış, Çin dilindeki aramaları Hong Kong sürümü üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştı. Elbette Google Hong Kong’a Çin’den erişim de filtrelere tabi.

Çin, 457 milyon ile dünyada en çok internet kullanıcısı olan ülke. Ülkede 303 milyon kişi internete mobil cihazlar üzerinden ulaşıyor. China Mobile’ın 2010 sonu itibarıyla sahip olduğu abone sayısı 590 milyonu bulmuş durumda.