BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çikolata çeşmelerinin mimarisindeki sır ortaya çıktı

Genellikle AVM'lerde sıkça karşılaştığımız ve önünden geçerken kokusuna hayran kaldığımız çikolata çeşmelerinin fiziki duruşu hakkındaki gerçek ortaya çıktı.

Abone ol

London College Üniversitesi’nde akışkanlardaki katı parçacık süspansiyonları üzerine doktorasına devam eden Adam Townsend, danışmanı Dr. Helen Wilson ile birlikte yürüttüğü çikolata çeşmesi araştırmasının sonuçlarını 25 Kasım 2015 tarihli European Journal of Physics dergisinde resmen yayımladı.

Buna göre Townsend,“Çikolata çeşmeleri ne kadar da havalı, öyle değil mi! Üstelik akışkanlar dinamiğinin çok önemli kimi yanları için bir model oluşturuyorlar,” şeklinde konuşurken kendisi çikolata perdesinin eğimi bilmecesini çözmek için su çanları üzerine yapılmış bazı klasik çalışmalardan da yararlanmış.

Ayruca Dr. Wilson'da “Mutfağınızda kolayca bir su çanı yapabilirsiniz. Sadece bir kalem alın ve üstüne bozuk para koyarak, musluğun altına sabitleyin. Böylece çan biçimli güzel bir su çeşmeniz olacak,” diyor.

İçe doğru kıvrılmanın nedeni yüzey gerilimi
Su çanının fiziği çikolata perdesininki ile tam olarak aynı ve çikolatanın içeri doğru kıvrılmasının birincil nedeni yüzey gerilimi. Bilimciler ayrıca borudan çeşmenin tepesine doğru olan akışı ve çikolata çeşmesindeki farklı plastik katmanları üzerinde oluşan akışları da inceledi. Wilson, “Hem çikolata çeşmesi hem de su çanı deneylerini gerçekleştirmek şaşırtıcı ölçüde basit. Buna rağmen Newton tipi akışkanların da, Newton tipi olmayan akışkanların da çok çeşitli yönlerini görmemizi sağlıyorlar” diyor.

Ekip akışı üç ana bölümde ele almış: Merkezdeki yukarı doğru akış, her bir kubbenin üzerindeki ince katmanlı akış ve kubbeler arasında serbestçe düşen perde akışı.

Ciddi bir matematik probleminin uygulamasının bu kadar eğlenceli olması sayesinde, halka açık konuşmalar sırasında oldukça ilgi gördüklerini belirten Townsend, sadece bir kişiye bile matematiğin Pisagor Teoremi’nden fazlası olduğunu gösterebilirse, kendini başarılı sayacağını söylüyor.