BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  POLİTİKA

Çiçekten zam savunması!

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Cemil Çiçek doğalgaz zammını savundu.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

İşte konuşmadan satırbaşları:

AB İÇİN İKİ BAŞLIK AÇABİLİRİZ

"Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın AB üyesi ülkelere yaptığı ziyaretler ve ilerleme Raporu değerlendirildi.

Fransa’nın dönem başkanlığında 2 başlık açılabileceğini düşünüyoruz.

Ayrıca ilerleme raporu ile ilgili bir değerlendirme yaptık.

Şu ana kadar BBP dışında hiçbir partiden hazırladığımız Ulusal Program ile bir cevap gelmedi. Sayın Babacan gelen cevaplar ışığında bir değerlendirme yaptı. Türkiye’nin taahhüdü bu değerlendirmelerle birlikte yapılmalı. Geciktirmek gibi bir niyetimiz yok.

Türkiye müzakere yapan bir ülkedir ve taahhütlerini de ortaya koymalı.

ABD İLE İLİŞKİLER DEVAM ETMELİ

ABD’de bir seçim yapıldı. Yeni bir başkanın seçilmiş olması nedeniyle bu seçimin değerlendirilmesi gerekiyordu. Türk-Amerikan ilişkileri ile ilgili genel değerlendirmeler yapıldı.

Bu ilişkiler her iki ülkenin de yararınadır. Ümit ediyoruz bu ilişkiler bundan sonra da devam edecektir.

Ayrıca sayın başbakanın, bizlerin Türkiye geneline yaptığı ziyaretler var. Bu ziyaretlere ilişkin genel değerlendirme yapıldı.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ YAPILANMA

Terörle mücadeleye ilişkin yeni bir yapılanmaya gidilmesi konusu var. Bu yeniden yapılanmayı önemsiyoruz. Bu yapılanmaya ilişkin çalışma en kısa sürede gündeme gelmiş olacak. Bundan sonraki toplantıda benzeri konularda daha başkaca çalışmalarda dahil karara bağlanır diye düşünüyoruz.

IMF İLE ANLAŞMA

IMF ile ilgili bir konu gündeme gelmedi.

Türkiye’nin AB konusunda siyasi kararlığında bir zayıflama yok.

Ancak Türkiye’nin işleyen bir mekanizması var. Türkiye’nin tek gündemi AB değil. Bir kısım işler var ki Türkiye için hayati önemdedir bunlara öncelik veriyorsunuz.

Denetim müesseseleri var. Muhalefet gensoru vermişse bunları erteleyemezsiniz. Bu nedenlerden dolayı bazı gecikmeler var.

Bu kadar yasayı göz ardı etmek doğru olmaz.

Hükümet kendi üzerine düşen görevini yapar sonrası parlamentonun görevidir. İktidar ve muhalefet uzlaşarak kanunları çıkarır.

Geçmişte bazı işler hızlı gitti. Ama geçmişte 2 partili parlamento varken şimdi 1 parti daha var. Şimdi kanunların görüşülme süresi uzadı.

Hep geçmişte de ifade etmeye çalıştık. Türkiye’nin ana görevi ekonomik konulardır. Türkiye gelişmesini tamamlamış bir ülke değil.
Halkın refah seviyesinin arttırılması gerekir.

Bu benim şahsi fikrim değil bir çok kamuoyu araştırmasındaki gerçek.

DOĞALGAZ ZAMMI

Doğalgaz konusu ile ilgili kişisel kanaatim: bir zaruret varsa bu işler yapılıyor. Biz 5 sene elektrik başta gelmek üzere zam yapmadık.

Türkiye enerjisini dışarıdan alan bir ülke. Dışarıda fiyatlar artınca içeri belli bir süre yansıtmayabilirsiniz ama daha sonra yapacak bir şey kalmıyor.

Bugün tahammül edilemez bir noktaya gelmişse bu bedeli başka yerden çıkması lazım geliyor. Başka noktaya yansıtmamak için gereken yapılıyor."