BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Çiçekten kobilere müjde

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda ölçekli firmaların kurtarılması için düzenleme kararı çıktı.

Abone ol

Bakan Çiçek Bakanlar Kurulu'nda Anadolu Yaklaşım'nın ele alındığını söyledi. Çiçek özetle şunları söyledi:

Kısmen borcu olan 70 bine yakın firmanın borçları yeniden yapılandırılacak. Sigortaya olan borçlar konusunda yeniden değerlendirme yapılacak ve işletmelerin yaşatılması için konu Meclis gündemine getirilecektir. Bu konu imzaya açılmadı ama ele alındı.

Toplantıda iç ve dış gelişmeler ele alındı. Çiçek gazetecilerin soruları da cevapladı.

İlerleme raporu toplantıda değerlendirildi. Kıbrıs konusunda hükümetin atacağı bir adım var mı?

Bugün bu konuyu ele almadık. Hem sayın Babacan hem de Gül toplantıda yoktu. Zaten Dışişleri Bakanı bir açıklama yapmıştı. Aslında konu aynı. Söylenecek hususlarda bellidir. Tekrar tekrar değerlendirmeye gerek yok. Kıbrıs konusundaki kararlılığımız bellidir. Eğer limanlarımızın Rumlara açılması isteniyorsa KKTC'ye tecridin kaldırılması gerekir. Verilen sözlerde durmak da Avrupai bir değerdir. Bunu ikide bir AB sürecini tıkayan bir konu olarak gündeme getirmek, sorunu çözülebilir olmaktan çıkarıyor.

Anadolu yaklaşımı ne zaman hayata geçirilecek, bakanların ne gibi itirazları var?

Hükümet olarak hem verigiler açısından hem de sigorta pirimleri açısından birkaç kolaylık sağladık firmalara. Bu kolaylıklara her zaman gündeme getirmek, borçlarını ödeyenlere haksızlık yapılıyor. İşin sadece maliye ve sigorta yönüyle değerlendirilmesi gerekiyor.

Yeniden yapılandırma süresi ne olacak. Borçlar 2003'ü de kapsıyor mu?

Esnek bir düzenleme yapıyoruz. Süresi ve zamanlamıyı bankalar ve firmalar belirleyecek. Biz olsa olsa çerçeve yasa çıkaracağız. Süre koymak suretiyle tarafların elini bağlayan bir çerçeve koymak istemeyiz. 45-70 arasındaki KOBİ'lerin yaşamasını temin etmek istiyoruz. Yasanın felsefesi budur.