BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'ten başörtü eylemi örneği

Gezi olaylarına yönelik açıklama yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, başörtü için yapılan eylemleri örnek gösterdi.

Abone ol

TBMM Başkanı Çiçek, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili, "Hak ve özgürlük taleplerine hukuk çerçevesinde sonuna kadar evet, cebir ve şiddete hayır" mesajını verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Lüksemburg Temsilciler Meclisi Başkanı Laurent Mosar'la görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Taksim Gezi Parkı olaylarını da değerlendirdi.

BAŞÖRTÜLÜLER BÖYLE Mİ YAPTI?

Türkiye'de 20 yıldan fazla başörtüsüyle ilgili hak talepleri olduğuna dikkat çeken Çicek, şunları kaydetti:

"Onlar da eğitim hakkı talep ediyorlardı. Büyük mitingler yapıldı, İstanbul'da 100 bin insan toplandı, protestolar oldu, insan zincirleri oluşturuldu, imza kampanyaları düzenlendi. Ama bu hak talepleri sırasında tek bir kamu malına zarar verilmedi, bir tek şahsın burnu kanamadı. Kanunsuzluk yapılmadan, cebir ve şiddete başvurulmadan hak talep edildi ve bugün bir ortak anlayışla bu konu kendi yoluna girmiş oldu. Demek ki bir ülkede kırıp dökmeden de yakıp yıkmadan da hak talep ediliyor. Bu iyi örneği de yaşadık, bugünkü sıkıntılı örneği de gördük."

ŞİDDETSİZ GÖSTERİ

Çiçek, Türkiye'nin bir demokrasi olduğunu aynı zamanda demokratik standartlarını yükseltmek için çaba gösterdiğini belirterek, cebir ve şiddete başvurulmadıkça demokratik taleplerin dile getirilmesini sonuna kadar desteklediklerini fakat kamu malına zarar vererek, kaos çıkarak, yakıp yıkarak taleplerde bulunmanın uluslararası sözleşmeler ve AB değerleriyle de bağdaşmadığını, böylesinin hiçbir ülkede normal kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

BAŞI İLE SONU FARKLI

TBMM Başkanı Çiçek, Taksim Gezi Parkı olaylarında mağazalara, kamu mallarına zarar verildiğini, belediye otobüslerinin yakıldığını ve hayatını kaybedenler olduğunu kaydederek, "Başlangıçtaki durumla bugün gelinen nokta birbirinden farklıdır. Bu ayrımı yaparak olaylara bakmak lazım" ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, bazı milletvekillerinin sosyal medyada tahrik edici yaklaşımlarda bulunmasına ilişkin, "Onu da kamuoyu değerlendirir. Aslında bu konularda en olumlu örnekleri TBMM ve siyaset kurumunun vermesi gerekiyor. Siyaset kurumu bu konularda ne kadar iyi örnekler ve işbirliği ortaya koyarsa o nisbette bu sıkıntıları en az hasarla bertaraf etme imkanı bulunmuş olur. Onun için herkesin sorumluluk duygusu içersinde hareket etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.