BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  DÜNYA

Tayland’ın yenilenebilir enerji hedefi yüzde 25

Küresel ekonomik ve endüstriyel gelişimin hızla artması, güçlü nüfus artışıyla birlikte enerji tüketiminin her zamankinden çok daha yüksek s...

Abone ol

Küresel ekonomik ve endüstriyel gelişimin hızla artması, güçlü nüfus artışıyla birlikte enerji tüketiminin her zamankinden çok daha yüksek seviyelere çıkmasına neden oluyor.
Uzmanlar, ana enerji kaynaklarının çok yakında, hatta 10 sene gibi kısa bir süre içerisinde sona erebileceği tahmininde bulunuyor. Bunun sonucu olarak birçok ülke, özellikle Tayland gibi ASEAN üyesi ülkeler, yenilenebilir kaynaklar üzerinde çalışıyor.
Bu amaçla Tayland’ın başkenti Bangkok’da düzenlenen "Yenilenebilir Enerji Asya 2013" fuarında doğa dostu teknolojik yenilikler, çevreci çözümler ve yeşil enerji alternatifleri sergileniyor.
Fuar kapsamında "Uluslararası Yenilenebilir Enerji" ve "Yenilenebilir Enerji ve Enerji Yeterliliğine Odaklanan ASEAN’da Yeni Fırsatlar" konulu iki konferans düzenlenecek.
Toplam enerji üretiminin yüzde 8’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan Tayland, 2022 yılı sonuna kadar, bu rakamı yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor.
Tayland’da hükümetin hazırladığı "10 Yılda Yüzde 25 Yenilenebilir ve Alternatif Enerji Gelişim Planı", yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik ve sübvanse edilmesini öngörüyor. Tayland’ın yenilenebilir enerji şebekesi için şu ana kadar 13 milyar dolarlık yatırım yaptığı belirtiliyor.
Plan çerçevesinde, güneşten enerjinin 78.69 MW’den, 2,000 MW’ye; rüzgardan enerjinin 7.28 MW’den 1,200 MW’ye; biyokütleden elde edilen enerjinin 1,790 MW’den 3,630 MW’ye; biogaz enerjisinin 159.17 MW’den 600 MW’ye çıkarılması öngörülüyor.
Araçlarda çevreci enerji kaynaklarının kullanılması konusunda faaliyet gösteren ABB şirketinden Burapa Laohalatanaviboon, "Geleceğe bakıyoruz, herkes temiz enerji kaynaklarının kullanılmasını istiyor. Yenilenebilir enerji alt yapısının geliştirilmesi açısından birçok şey yapmamız lazım. Bunun için de devlet desteğine ihtiyacımız var. Bunlar birkaç senelik planlar değil, 5-10 senelik planlar" dedi.
Fuar katılımcılarından Virtus Solar Cells firması satış yetkilisi P. Cheng ise, "Tayland gibi, Asya Pasifik pazarında müthiş bir potansiyel var. Tayland, Güney Doğu Asya bölgesinin en büyük pazarı. Bu pazarı değerlendirmek üzere doğru ticari ortaklar bulmak için buradayız" şeklinde konuştu.
Biotrix Biogas şirketinden Dr. Stephen Etheridge ise, "Güney Doğu Asya bölgesi bizim için kesinlikle heyecan verici bir pazar. Bu bölge ılık bir iklime sahip, dolayısıyla bize hitap ediyor" dedi.
Zero Waste Thailand’dan Lanchai S. Preaparpon ise, katı atık yönetimiyle ilgili olarak, "Tayland’da atıklar ciddi bir mesele, organik atıkların değerlendirilmesi bu meseleye güzel bir çözüm sunuyor. Yakılamayan atıklar enerjiye dönüştürülebilir" ifadelerini kullandı.
CGS firması müdürü Noppakun Gailert ise, "İnsanlar, yeniden kullanılabilir ürün pazarının her geçen gün daha da büyümekte olduğunu er ya da geç görecek. Yeniden kullanılabilir ürünler çok yaygın bir kullanım alanına sahip, bu daha da yaygın hale gelecek" dedi.
(İHA)