BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

CIA Ankarayı fena uyutmuş

CIA'nın paravan şirketle Türk uydusunu kiralayıp İran'ı gözetlediği ortaya çıkınca Tahran köpürdü

Abone ol Türk-Amerikan ilişkileri son dönemlerin en ciddi krizlerinden biri ile çalkalanıyor. Nükleer çalışmaları ve balistik füze tehdidi nedeni ile ABD'nin bir numaralı hedefi haline gelen İran'daki iletişim ve yayınların Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından Türk uydusu üzerinden paravan isimle kiralanan bir hatla takip edildiği ortaya çıktı. Bu hat üzerinden psikolojik harekat amacı ile halka yayınlar da yaptığı belirtilen CIA'nın bu girişiminin Tahran yönetimince fark edilmesi krizi büyüttü.

İRAN KIZGIN
Türk makamlarının haberi olmadan yürütülen bu gizli CIA harekatının durdurulması amacı ile İran, Ankara nezdinde protesto amacı ile diplomatik girişimde bulundu. İran, Türkiye'ye "Kendi imkan ve kabiliyetlerinizi ABD tarafından bize karşı kullandırmanız kabul edilemez" yönünde resmi uyarıda bulununca, Türkiye derhal harekete geçti ve Türk uydusunun CIA tarafından paravan isimle kiralanan yansıtıcısını kapattırdı.

'ACİL' BİLGİ
Washington-Ankara-Tahran ekseninde sarsıntı yaratan gelişme Türkiye'nin de büyük tepkisini çekti. Olayın ortaya çıkmasının ardından, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün devreye girerek, talimatla İran üzerinde aktif olan sistemi derhal durdurduğu öğrenildi. Olaydan sonra başkentte askeri ve sivil üst düzey yetkililer de "acil çok gizli" koduyla bilgilendirdi.




Kaynak: www.sabah.com.tr