BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

CHP'nin teklifi Öcalan'ı mı yarar?

AK Parti: CHP'nin teklifi vahim sonuçlara yol açar, teröristbaşı bile yararlanabilir

Abone ol

CHP'nin tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması ve milletvekili seçilen birinin 'derhal' salıverilmesini öngören kanun teklifine AK Parti'den sert tepki geldi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, söz konusu kanun teklifinin Anayasa'nın 10, 14, 83 ve 138. maddelerine aykırı olduğunu, 'yargı bağımsızlığı, kanunların genellik ilkesi ile eşitlik' prensiplerine de uygun olmadığını söyledi. CHP'nin bütün gündemini 'tutuklu vekillerin' oluşturduğunu ifade eden Aydın, "Bu ülkede sadece tutuklu vekillerin sorunu mu var? Bunun dışında hiçbir sorun yok mu?" diye sordu.

Zaman gazetesinin bugünkü sayısında CHP'nin tartışılan teklifine AK Partili Ahmet Aydın'ın görüşlerine yer verildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bu kişilerin aday yapıldığı zaman 'Yargı serbest bırakmazsa ne yapacaksınız?' yönündeki soruya 'Yargı kararına saygı duyarız.' dediğini de hatırlatan Ahmet Aydın, buna rağmen CHP'nin sürekli yargıyı yıpratmaya çalıştığını savundu. 

ADALET DUYGUSU SARSILIR

CHP'nin kanun teklifinin ülkeyi nereye götüreceğinin belli olmadığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Diyelim ki bir parti, bir terörist başını veya en azılı bir suçluyu milletvekili adayı yaptı veya bağımsız aday olup seçildi. CHP'nin teklifine göre milletvekili olursa bir teröristbaşı veya azılı bir suçlu derhal serbest kalır ki, bu adalet duygusunu ciddi anlamda sarsar, bizi çok vahim sonuçlara götürür."

Halen tutuklu olan milletvekillerinin bir terör örgütüne üye olmaktan yargılandığını hatırlatan Ahmet Aydın, CHP'nin teklifine göre 'terörü de suç olmaktan çıkarmak gerektiğini' dile getirdi. CHP'nin bir taraftan 'dokunulmazlıkları kaldıralım' derken bir taraftan da Ergenekon sanıklarını milletvekili yaparak salıvermeye çalıştığını vurguladı.

TEKLİFE MHP DE MESAFELİ

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da CHP'nin tutuklu milletvekilleri için verdiği teklife mesafeli yaklaştı. "Böyle bir kanun teklifinin acaba başka kimler için kapı açabileceği hususunu da dikkate almamız gerekiyor." diyen Vural, şunları kaydetti: "Düzenleme açıkçası birtakım terör faaliyetlerine bulaşmış birtakım kimselerin önünü açabilir mi? Tutuklu vekillerle ilgili öncelikle bir yasal seviyede çözülmeli. Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki kanunlar çerçevesinde kimlerin faydalanabileceği hususuna da bakmak lazım."

TEKLİFİN İÇERİĞİ

- Tutuklu iken milletvekili seçilen kişi, milletvekili seçildiğini gösteren belgenin mahkemeye gönderilmesi üzerine serbest bırakılacak.
- Şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilmesi için ''somut'' olgu şartı aranacak.
- Tutukluluk süresi uzadıkça, tutuklamanın devamı için gösterilen gerekçeler daha somut ve ayrıntılı olacak. İleride yeni kanıtların ortaya çıkma olasılığı tutukluluğun devamına neden olamayacak.
- Ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıl olacak. Bu süre zorunlu hallerde en çok 1 yıl daha uzatılabilecek.
- İstinaf ve temyiz incelemeleri 1 yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar derhal salıverilecek