BIST 9.028
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.279,71
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

CHP'nin çok gizli anketi basına sızdı!

2015 seçimlerinde “psikolojik sınır” olarak gösterilen yüzde 30’u aşmayı hedefleyen CHP, “Sandıktan nasıl birinci parti çıkarım?” sorusuna yanıt aradı.

Abone ol

28 ilde 5 bin 55 kişiyle görüşülerek hazırlanan ve sır gibi saklanan araştırmaya Habertürk'ten Düzgün Karadaş ulaştı.

Kimliği, yönetimi ve politikalarıyla CHP’nin toplumda nasıl algılandığının fotoğrafının çekildiği araştırmada, özellikle “Toplum nasıl bir CHP’ye oy verir?” sorusunun yanıtı arandı.

‘CHP ALGISI’

Katılımcıların yüzde 37’si CHP’nin “Kemalist- Atatürkçü”, yüzde 24’ü “sol-sosyal demokrat”, yüzde 13’ü “özgürlükçü”, yüzde 7’si “milliyetçi”, yüzde 3’ü “kalkınmacı” niteliğinin partiyi en iyi anlattığı yönünde görüş belirtti.

CHP’nin siyasal kimlik itibarıyla “nasıl bir parti olması gerektiği” sorusuna, katılımcıların yüzde 19’u “Kemalist- Atatürkçü”, yüzde 18’i “sosyal demokrat”, yüzde 11’i “demokrat”, yüzde 11’i “milliyetçi”, yüzde 8’i “laik” ve yüzde 7’si “sosyalist-devrimci” yanıtını verdi.

‘KİMİN PARTİSİ?’

“CHP toplumun mu, devletin mi partisidir?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 31’i hem toplumun hem de devletin partisi yanıtını verirken, yüzde 37’si her ikisinin de partisi olmadığı, yüzde 10’u ise sadece devletin partisi olduğu yönündeki kanaatini dile getirdi.

ÇIKAN 3 SONUÇ

“Nasıl bir CHP iktidar alternatifi olabilir?” sorusuna verilen yanıtlarda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada “kalkınmacı ve refahı artıran bir parti” olması durumunda CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 50 oldu.

Araştırmada yanıtı aranan bazı sorular ve yanıtları şöyle:

* CHP, sol-sosyal demokrat bir parti olursa oy veririm: Yüzde 38.1 * CHP, merkez sol bir parti olursa oy veririm: Yüzde 33.1 * Merkez-demokrat bir parti olursa oy veririm: Yüzde 38.6 * CHP, dindarlara duyarlı bir parti olursa oy veririm: Yüzde 44.5 * CHP, Kürtlere duyarlı bir parti olursa oy veririm: Yüzde 34.8 * CHP, kalkınmacı ve refahı artıran bir parti olursa oy veririm: 50.2 * CHP, yolsuzluklarla mücadele ederse oy veririm: Yüzde 49.6