BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.400,72
HABER /  GÜNCEL

CHP'li vekilin tuhaf 'içki' benzetmesi

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın açıklamaları CHP'nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'ı kızdırdı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kriz teğet bile geçmeyecek' dedi, Merkez Bankası Başkanı'ndan destek niteliğinde açıklama geldi. Ancak Merkez'in hükümete olan desteği, CHP'nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak tarafından tuhaf bir 'içki' benzetmesiyle eleştirildi;

"Merkez Bankaları, parti de davetliler sarhoş olmadan içkileri toplamakla görevlidir. Ancak Merkez Bankamız son açıklamaları ile partiye devam demiştir. Böylece partide sarhoş olanların geçirebileceği trafik kazasının sorumluluğuna da ortak olmuştur"

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Merkez Bankası Başkanı'nın son açıklamalarını ağır dille eleştirdi. Kendisi de bir dönem Hazine Müsteşarlığı yapan Öztrak, "Bağımsız kurumlar miras yedi hayırsız evlat gibi davranmamalı, kendilerine emanet edilen güven ve itibarı har vurup, harman savurmamalıdır" dedi.

Öztrak yazılı açıklamasına güncel ekonomik verileri değerlendirerek başladı ve şöyle dedi:
"Haziran ayı dış ticaret rakamları ile birlikte yılın ilk altı ayı için dış dengeye ilişkin manzara da ortaya çıktı. Yılın ilk altı ayında ihracat 65,6 milyar dolar olurken, ithalat 119,6 milyar dolar oldu. Böylece yılın ilk altı ayında dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine göre, 1,9 kat artarak 54 milyar dolara ulaştı. Haziran ayı itibariyle 12 aylık dış ticaret açığı ise 100 milyar dolara yaklaştı ve 97 milyar dolar oldu. Tüm bu açıklar Türkiye'de rekordur. Aynı zamanda bu açıklar ekonomide ısınmanın ve rekabet gücü kaybının da sürdüğünü göstermektedir."

İKİ AÇIKLAMA DA YANLIŞ

Başbakan Erdoğan'ın kriz ihtimaliyle ilgili, "bu seferki teğet bile geçmeyecek" sözleriyle yaşanan uluslararası gelişmeleri küçümsediğini elire süren Öztrak şöyle devam etti:

"Başbakan'ın hemen arkasından 'bağımsız' Merkez Bankası Başkanı da, ekonomide her şey çok güzel; yemeye, içmeye devam demiştir. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve AKP Genel Başkan Yardımcısının kriz tellallığı yaparak, ekonomiyi soğutmaya çalışması ne kadar yanlış ise; 'bağımsız' Merkez Bankası Başkanının da ekonomide artan kırılganlıkları görmezden gelerek yemeye içmeye devam demesi bir o kadar yanlıştır."

İÇKİLERİ TOPLAYACAĞINA "PARTİYE DEVAM" DİYOR!

Öztrak Merkez Bankası Başkanının açıklamasını daha sonra ilginç bir örnekle şöyle eleştirdi:

"Merkez Bankaları, parti de davetliler sarhoş olmadan içkileri toplamakla görevlidir. Ancak bizim Merkez Bankamız son açıklamaları ile partiye devam demiştir. Böylece partide sarhoş olanların geçirebileceği trafik kazasının sorumluluğuna da ortak olmuştur.

Merkez Bankası bir yandan ekonomide üçüncü üç aydan itibaren soğuma başlayacak derken, diğer yandan harcamaya devam demektedir. Bu mesajların tutarlılığı olmadığı gibi, Merkez Bankasının güvenilirliğine de ciddi zarar vermektedir."

BAŞÇI NE DEMİŞTİ?

Ekonomiyle ilgili iyi bir tablo çizen Başçı, işsizlikteki düşüşle birlikte vatandaşın gelir elde etmeye başladığını söylemiş, bu gelir için "Güle güle, gönül rahatlığıyla harcanabilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.