BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

CHP'li başkan önerdi İstanbul'un altını satalım!

CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'dan İstanbul'un trafik sorunu için ilginç bir çözüm önerisi geldi. Hazinedar, 'İstanbul'un artık üstü ile uğraşmayalım. Altını satalım' dedi.

Abone ol

BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Radyo Trafik’te ‘Cezayir Doğan ile Başkanlar Konuşuyor’ programına konuk oldu.

Beşiktaş’a yapılması planlanan dört yeni tünel projesinin haberini veren Hazinedar, Beşiktaş Meydanı için yeni düzenlemelerin  olacağını söyledi.

Hazinedar’ın açıklamaları şöyle:

“Belediye olarak sokaklarımız, caddelerimiz ile İstanbul’un arterleri bizde. En önemli geçiş noktaları Beşiktaş’ta. Zincirlikuyu gibi Boğaziçi Köprüsü’ne, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne (FSM) giden, TEM’e bağlanan arterler. İstanbul’un aslında can damarları bizde, Beşiktaş’ta. Dolayısıyla İstanbul Büyükşenir Belediyesi (İBB) ile de birlikte elbette çalışıyoruz ama tabii sokaklarımızda şartlar çok kötü. Aslında genel olarak İstanbul ulaşımına dair kısa vadeli, orta vadeli, hatta uzun vadeli çözümleri konuşmadan önce şu iki günü konuşalım. Biz çok kötü bir altyapıya sahibiz Beşiktaş’ta. 200 bin nüfusumuz var ama 2 milyon insanın geldiği bir yer.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar

Dünyanın en önemli banka ve AVM’leri bizde. Oraların sadece servis sayıları bile inanılmaz bir kilitlenmeye neden oluyor. Böyle bir otopark altyapısı yok. Sokaklarımızın tamamı otopark durumunda. Her gün 2 milyona yakın insanın geldiği, geçtiği, bir şekilde yaşadığı bir bölge olunca 200 bin nüfus ama 2 milyona yakın nüfus geliyor. Dolayısıyla Beşiktaş’a dair çözümler aslında İstanbul çözümleri. Beşiktaş’ı çözersen İstanbul’da çok büyük bir rahatlama olur. Burada biz şu anda kara dair hazırlık yaptık. Geçen yıla nazaran ilk yılda ciddi ekipman desteği almıştım. Organizasyonu yapmıştık. Nispeten hafif atlattık. Bu sene hem tuzlama hem de araç altyapısını arttırdık. Ve sanıyorum yoğun kar yağışı olsa bile eğer trafiğin kendisinden kaynaklı sorunlar dışında çok büyük problem yaşamayacağız Beşiktaş’ta.”

PARALI TÜNEL ÖNERİSİ

Hazindar, Kağıthane ve Bomonti Tünellerinden örnek vererek yapılan işleri överken bu tünellerin döngüsünün tamamlanmadığı için aynı zamanda sıkıntılara da yol açtığını belirtti. Hazinedar ayrıca Beşiktaş’ta yapımı planlanan dört yeni tünel projesinin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İBB’nin geçen dönem yaptığı bence çok önemli bir hizmetti:

Kağıthane - Bomonti, Bomonti - Dolmabahçe Tünelleri. Bunu ben her yerde dillendiriyorum. Güzel işleri konuşmamız, anlatmamız lazım. Kimin yaptığının önemi yok.  Sonuçta o hizmetler halkımızla buluşuyor. Dolayısıyla halkımıza ulaşan her iyi hizmeti particilik yapmadan, siyaset yapmadan söylemeliyiz. Hem de açıkçası belki bu diyalog ve bu bakış açısı farklı hizmetlerin de devamını getirebilir bize. Bunun için de ben çabalayanlardanım. Dolmabahçe’de güzel iki tünel projesi var ama kötü sonuçları da var. Mesela belli saatlerde bile trafik yoğunluğu Dolmabahçe’de ciddi bir kilitlenmeye neden oluyor. Özellikle Gümüşsuyu’ndan. Burası İstanbul’un en önemli noktalarından birisi. Gümüşsuyu’ndan, Nişantaşı’ndan, Taşkışla’dan, Maçka’dan bir de Karaköy’den gelen hat… Orada bütün trafik hattı inanılmaz bir kilitlenmeye neden oluyor. Neden? Çünkü döngü tamamlanmadığı için. Döngüyü tamamlamak üzere Sayın  Topbaş’a projelerinin devamı konusunda destek veriyoruz ve ısrarcıyız. Hatta ben Sayın. Başbakan ve Sayın Topbaş’a özellikle çok ısrarcı oldum. Yap işlet devret modeli ile yapılması için. Hangileri bunlar. Dolmabahçe – Fulya, Fulya – Levazım, Levazım – Ortaköy – Konaklar yani 4.Levent, Maslak’a kadar giden hattın yap-işlet-devret ile yapılması. Sayın Cumhurbaşkanı da hatırlarsanız söylüyordu. Londra gibi paralı olsun şehirlere giriş. Belki üst yapı paralı olmayabilir ana yollar gibi ama tüneller paralı olabilir. Olmasını destekliyoruz yap-işlet-devret ile. Ben Sn. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu ile de konuştum. Biz de destekliyoruz parti olarak yap-işlet-devret modelini. Çünkü kaynak sorunu yaşayan ülkemize zaman zaman bu tür modellerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yabancı yatırımcı da gelebilir. Şu an projesi İBB’de. Ve sanıyorum yap-işlet-devret modeli. Bir seçenek olarak ben destekliyorum ve ısrarcıyım bu konuda. Dolmabahçe - Fulya Tüneli 1135 metre. Fulya – Levazım - Ortaköy Tüneli 2250 metre. Levazım - Akatlar yani 4. Levent Tünelleri 3361 metre. Sonra bir de Levazım yani Zorlu’nun orada bir Ortaköy Kültür vadisi geliyor. İstanbul’un son dönemde hizmete sunulacak en yeşil aktif alan projesidir. Beşiktaş ve İBB ortak çalışıyoruz. Onlar projeyi yaptılar. Ortak alanımız bizim. Hemen oraya çıkan, oradan da Mecidiyeköy’ün dere boyuna Kağıthane - Mecidiyeköy ayrımına kadar giden bir tünel ayrıca var, o da 1400 metre. Bu şehir merkezindeki trafiği, yoğun üst trafiği inanılmaz by-pass edecek ve rahatlatacak. Ücretli olacak. Herhangi ek bir bütçeye ihtiyaç duyulmadan yapılabilecek dört tünel bunlar. Şu an projesi İBB’de. 2016’da ihaleye çıkacağını düşünüyorum.” 

İSTANBUL’UN ALTINI SATALIM

Başkan Hazinedar program esnasında Beşiktaş Meydanı projesindeki gelinen son noktayı da anlattı. Ayrıca İstanbul trafiği için çözümleri de sıralayan Başkan Hazinedar sadece metro ile sorunun çözülemeyeceğini belirterek yeniden tünellerin önemli olduğunu söyledi. Hazinedar şöyle konuştu: “Beşiktaş Meydanı projesi de şu anda hazırlandı. Bazı eksiklikler vardı ama İBB bunu Koruma Kurulu’na gönderdi muhtemelen 2016’da o da metro yani Kabataş – Beşiktaş, Beşiktaş – Balmumcu – Darphane - Dikilitaş oradan da Gayrettepe oradan bir transfer istasyonu. Gayrettepe bizim önerimizle gerçekleştirilen bir istasyon. Oradan buraya, sizin Hacıosman’a gelen hatta bağlanacak transfer var. Sonra da Mecidiyeköy’e ve oradan da devamı var. Tüneller çok önemli. Çünkü ben İstanbul’un artık üstü ile uğraşmayalım diyorum. Altını satalım. Yap işlet devret modeli ile. Otobanların satılabilir olduğu bir yerde İstanbul’un altı kolaylıkla satılabilir. İnanılmaz bir araç popülasyonu var. Araç trafiği var ve bunu yönetmemiz lazım. Sadece metro ile yönetemeyiz. Aynı zamanda araç popülasyonu bu tür tüneller ile İstanbul’un altına inerken teknoloji artık gelişti ciddi teknolojik makineler var. Birkaç saatte birkaç metre gidebilen çok güçlü makineler var. Dolayısıyla bunları kullanmalıyız. İstanbul’a ne yaparsanız yapın, değer. Bunların ne kadar basit olduğunu anlatmak için ifade etmek istiyorum. Şurada konuştuğumuz tünellerin miktarı 9 km. 10 km yok. Biliyor musunuz şu anda Rize - Erzurum arasında 22 km’lik Ovit Tünelleri yapılıyor. Yani oraya yapılsın, benim memleketim Ordu mesela baba memleketim. 4 km benim köyümde tünel var. Çok önemli. Ama İstanbul’a 22 km tünel yaptığınızda İstanbul’un zaten trafiğini önemli ölçüde rahatlatıyorsunuz. Şimdi Marmaray’ın paralelinde yeni tünel geliyor, o çok önemli bir hizmet olacak. Bu tür projeler İstanbul’u rahatlatacak. İstanbul’un aslında trafiğine çözüm var. Bütün mesela İstanbul’a hakkını verebilmek.”

KABATAŞ – MAHMUTBEY METROSUNDA SON DURUM

Kabataş – Mahmutbey metrosuna ilişkin son gelişmeleri de aktaran Hazinedar,  “2015’te ihaleleri yapıldı. Şu anda yer teslimleri de yapıldı ihaleyi alan firmaya. Dolayısıyla şu anda çalışmalara başladılar. Sondaj çalışmaları şu anda yürütülüyor, biz de destekliyoruz. Beşiktaş Meydanı’ndan Balmumcu’ya, Kabataş’a ve daha sonra Gayrettepe’ye. Hacıosman’a giden metroya bağlantı yapılacak. Gayrettepe İstasyonu sonradan eklendi. Şu anda onun bürokratik süreçleri yürüyor. Bir de Mecidiyeköy’e artık Beşiktaş’tan 5 dakikada ulaşacağız”   dedi.