BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Çin'in yapay adaları 2 ülkeyi gerdi

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yapay adaya inşa ettiği uçak pistinde deneme yapması bölgede gerilimi yeniden tırmandırdı.

Abone ol

Vietnam ve Filipinler, Pekin yönetimine Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay adadaki uçak pistinde hafta sonu deneme yaparak egemenliklerini ihlal ettiği suçlamasında bulundu.

Vietnam Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Vietnam topraklarında yer aldığı iddia edilen Spratly takımadalarından birine Çin'in yasa dışı uçak pisti inşa ettiğini ileri sürüldü.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charles Jose de Çin'in kayalıklara uçak indirmesinin "bölgede gerilimi yeniden tırmanışa geçirdiğini" savunarak hükümetin Pekin yönetimini protesto etmeye hazırlandığını kaydetti. 

Çin ise uçak pistinin inşa edildiği "Yongşu Ciao" adlı kayalıkların kendi egemenliği altında olduğunu ve deneme için sivil bir uçağın kullanıldığını iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, cumartesi günü yaptığı açıklamada, yeni pistin sivil havacılık standartlarına uygun olup olmadığını denemek için sivil uçak indirildiğini belirtmişti.  

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor. Çin'in son iki yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine de beton dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti. 

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'nde denizi doldurarak oluşturduğu suni adaları "Çin Seddi"ne benzetmiş ve "Kum Seddi" olarak nitelemişti. 

Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) de yapay adaya inşa edilen pistin 3 kilometre uzunluğunda olduğunu kaydetti.