BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,57
ALTIN 2.384,86
HABER /  GÜNCEL

CHP'den beklenen kıyafet tepkisi geldi

Artık okullarda kıyafet serbest. Peki iktidarın amacı gerçekten kıyafeti serbest bırakmak mı? CHP Milletvekillerine sorduk, iktidarı samimi bulmuyorlar.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Serbest kıyafetin de bir ölçüsü var elbette, bazı yasaklar var ama asıl dikkat çekici olan türbanın ilköğretime girmesi. Bu kararı CHP milletvekilleri İ'a yorumladı.

Gürsel Tekin (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararını çocukların psikolojileri üzerinden değerlendiren Gürsel Tekin, kararın yaratacağı sorunları şöyle özetledi.
 
ÇOK YANLIŞ BİR KARAR
 
"Kararı çok yanlış buluyorum. Niçin doğru bir karar değil? Birincisi, ilkokul çağındaki çocuklar tek tip kıyafet giydiğinde hangisi fakir hangisi zengin çocuğu bunu ayırt edebilmek imkansız. Kıyafet serbest olduğu zaman, Bakan çocukları, milletvekili çocukları markalı kıyafet ve ayakkabılarla okula gidecek, yoksul ailelerin çocukları ise yırtık ayakkabılarla, eski gömlekle, yamalı kıyafetlerle gelecek. Bir çocuğa bunu izah etmek çok kolay değildir. Önümüzdeki süreçte de bunu yaşayacağız. Türkiye bu manzaraları yaşayacak. Zaten yaşanıyor da. Olağanüstü uçurumların olduğu, yoksullukla zenginliğin arasının bu kadar açık olduğu bir yerde bu doğru bir uygulama değildir. 
 
Bir kesim endişeli, tek tip kıyafete karşılar ama asıl amaçları mahalle baskısıyla tek tip kıyafet diyorlar, bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
"Maalesef, toplumun kaygı duyduğu bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım. Doğru uygulamalarda bile insanlar kaygılanıyor, acaba arkasında ne çıkacak diye. Ben işin o tarafında değilim, umut ediyorum ki o tarafa da gitmez. Asıl sorun, biraz önce ifade ettiğim gibi zengin ve yoksul çocuklar arasındaki uçurumdur. Can alıcı nokta burasıdır. Önümüzdeki günlerde basınımızın medyamızın en önemli konularından biri bu olacak. Zaten Türkiye'yi tek tipe getirdiniz, yasaklı bir ülke haline getirdiniz, şimdi öğrencilerin kıyafetleri tek tip olmayınca özgür olduk gibi bir imaj çizmeye çalışıyorsunuz, yok öyle bir şey. Sizin kafanız tek tip kafa, önce yasakçı kafalarınızı değiştirin,insanları okuldaki kıyafetleri ile değiştiremezsiniz. Uygulamanın yanlış olduğunu en kısa sürede göreceksiniz.
 
 
Muharrem İnce (CHP Grup Başkan Vekili): Muharrem İnce de Gürsel Tekin gibi kararın çocuklar üzerinde yaratacağı travmanın kendisini endişelendirdiğini söylüyor.
 
"Yoksul çocuklarla varlıklı ailelerin çocukları arasındaki uçurum ortaya çıkacak, Türkiye gibi sosyal adaletsizliğin fazla olduğu ülkelerde bu başlangıçta bir özgürlük gibi görünse de 100 kıyafeti olan çocukla 2 kıyafeti olan çocuğun farkı ortaya çıkacak. Ezilmiş, yoksul çocuklar ortaya çıkacak. 
 
Amaç gerçekten kıyafetin serbest olması mı? Yoksa kız çocukları için tek tip kıyafet mi yaratılıyor? 
 
"Zamanla sen niye kapanmıyorsun diye bir baskı olacak, sonraki aşamada bunların hepsini yaşayacağız."
 
 
Refik Eryılmaz (CHP Hatay Milletvekili): Refik Eryılmaz karara oldukça tepkili. Okul müdürleri ve halkın bu karara uymamasını istiyor. 

"Aslında Kuran-ı Kerimi seçmeli ders olarak getirmelerinin amacı da buydu. İlköğretime türban sokmak. Aşama aşama sindire sindire dedikleri olay bu. İlköğretime kadar türbanı sokmanın meşru bir gerekçeye ihtiyacı vardı, bunu yaptılar. amaçları Laik Eğitim Sistemi'ni tamamen ortadan kaldırmak, kendi amaçları doğrultusunda , eğitimi yeniden şekillendirmek istediler. Laik bir ülkede kılık kıyafetin serbest bırakılmasının çok sakıncaları olduğunu düşünüyorum. Bu durumun önümüzdeki süreçte öğrenciler arasında bir takım anlaşmazlık ve ayrışmalara ve çatışmalara yol açabileceği beni endişelendiriyor.Başını kapatmayan öğrencilere de bir takım baskılar  oluşabileceği konusunda da derin endişelerim var. Bu çok önemli bir konu. Türkiye'nin geleceği açısından bir kırılma noktası olarak görüyorum ve okul müdürlerinin bu karara uyma konusunda bir direnç göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu durum kanunsuzdur, Anayasaya aykırıdır. kanunsuz emre de uyulmaması gerekiyor. Bakanlık suç işliyor."

"Mecliste niye tek tip giyiniyoruz, o zaman mecliste de istediğimiz gibi giyinelim. Şalvar giyelim, isteyen Araplar gibi giyinsin. Kadınlar da siyah peçeyle gelsinler. Eğer tek tip giyinmek Faşizm ise bütün kamu kurumlarındaki kıyafet anlayışını değiştirsinler. Ülkeyi götürdükleri nokta şudur; onların istediği gibi giyinmezseniz baskıya uğrayacaksınız, tek tip kıyafete karşılar ve bunu gerekçelendirmeye çalışıyorlar, çocukların eşit bir şekilde okula gitmesinden daha doğal ne olabilir. Çocukların yaşayacağı psikolojik travmaları düşünün, herkesin maddi durumu aynı değil. Kimisi çok ucuz bir mal almak zorunda kalacak, birisi en lüks markayı giyip gelecek. Bu travmayı hesaba katmıyorlar mı? Bunların amacı farklı, türbanı anaokulundan tutun kamu kuruluşlarına kadar her yere sokmak. Bunlar Mecliste ettikleri yemine bile sadık değiller, AKP milletvekilleri anayasaya sadıklarsa bu yönetmeliği çıkaranı derhal görevden alması lazım, Bakanın istifa etmesi lazım. CHP tabanına şu mesajı vermemiz lazım, bu karara uymasınlar, türbanın ilköğretime sokulması kadar tehlikeli başka bir olay görmüyorum."