BIST 9.695
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.426,06
HABER /  SEÇİM

CHP'den 3 ayaklı Kürt sorunu projesi

CHP, 1 Kasım seçimlerine 2 hafta kala Kürt sorunun çözümüne ilişkin projelerini açıkladı. 1 Kasım seçimleri sonrası olası koalisyon görüşmelerine ilişkin ise CHP'li yöneticiler tüm partilere kapıları araladı.

Abone ol

CHP 1 Kasım seçimleri öncesi yükselen terör şiddetini ve Kürt sorununu masaya yatırdı.

Kürt sorununun ve PKK'nın silah bırakması süreci için 'Meclis' bünyesinde 3 ayaklı bir proje hazırlayan CHP,  Kürt seçmenlere "Kürt sorunun çözüm adresi CHP mesajı" verdi.

CHP'nin 3 ayaklı projesine göre;

- Meclis bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kurulacak. Komisyona parlemento içi ve dışı isteyen tüm partilerden üyeler katılabilecek. Komisyon, Kürt sorunun çözümü için asli görevleri yürütecek.

- Ortak Akıl Heyeti kurulacak. Sivil aktörlerin yer alacağı Ortak Akıl Heyeti hem sorunların çözümüne ilişkin sahada araştırmalar yapacak hem de çözüm sürecine ilişkin söz sahibi olabilecek. Ortak Akıl Heyeti, hiyerarşide Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na bağlı olarak görev yapacak.

- Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulacak. Komisyon, geçmişte yaşanan travmaların giderilmesi ve araştırılması için çalışacak.

Komisyonları çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülecek.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA KOPUŞ YAŞANIYOR!

CHP'nin Kürt sorununun çözümü için ortaya koyduğu projenin detaylarını bugün CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer açıkladı.

mehmet bekaroğlu sezgin tanrıkulu utku çakırözer

Basın toplantısında konuşan Sezgin Tanrıkulu Doğu ve Güneydoğu'da 7 Haziran seçimleri sonrası 'Tam bir kopuş' yaşandığını söyledi.

"30 yıldır Kürt sorunundan bahsediyoruz, geldiğimiz nokta berbat" diyen Tanrıkulu şöyle devam etti:

"İlişki kuramadığımız 2-3 kuşak var bu coğrafyada. Çok zaman kaybettik. Her atılan adımla beklentisi yükselen ancak hiçbir beklentisi karşılanmayan yurttaşlar var. Aynı şeye sevinemeyen, aynı şeye üzülemeyen bir topluma dönüştük. Artık şehirlerde dağdakinden daha çok çatışma var.

PARLEMENTOYA İNANÇ KALMADI

7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan süreçte vatandaşın parlementoya olan güveninin ortadan kalktığını da söyleyen Tanrıkulu, "Ortalama yurttaşta 'biz aldatıkldık ' duygusu hakim" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ EN BÜYÜK YANLIŞ

Artan şiddet olaylarının temelinde AK Parti'nin yürüttüğü 'yanlış çözüm süreci' politikasının yattığını söyleyen Mehmet Bekaroğlu'na göre PKK'yla yapılan 'silah bırakma' pazarlığının en büyük yanlış olduğunu söyledi. 

"Kürt sorununun bir tarafından hükümet diğer tarafında da PKK-HDP-KCK üçlüsü yok. Bu sorun bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendiren ve etkileyen bir süreç. Kürt meselesinin çözümünde örgütle 'silah pazarlığı' yapmak yanlıştı. 

Başbakan 'Dağda 1 tane terörist kalmayıncaya kadar. Şehitlerimiz için gereken her şeyi yapacağız' diyor. Şehitler için bu yöntemin çözüm getirmediğini gördük. 1990'ların hamasetine geri döndük. Biz CHP olarak şunu söylüyoruz:

- Kürt siyasi hareketinin Türkiye'den ayrılma gibi bir amacı yoksa,

- 2013 Mart'ında silahların bırakılarak, sivil siyasetle, demokrasiyle bu sorunun çözüleceği yönündeki ilkelerin benimsenmesi sürdürülüyorsa,

CHP bu sorunun çözülmesine taliptir.

CHP İKTİDAR OLMAYA YADA İKTİDAR ORTAĞI OLMAYA TALİPTİR

CHP 1 Kasım'da iktidar olmak istiyor veya iktidarın bir parçası olmak istiyor. CHP'nin içinde olmadığı bir süreç çözüm için yetersizdir."

KOALİSYON YAPISINI ARALADI

Bekaroğlu, 1 Kasım seçimleri sonrası koalisyon sürecine ilişkin için bütün partilere kapıyı araladı.

Koalisyon için parti isimlerinin önemli olmadığının altını çizen Bekaroğlu, "Koalisyon için parti adı değil, ilkeler önemli" dedi. 

AK PARTİ'YLE KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

7 Haziran seçimleri sonrası AK Parti'yle koalisyon kurulabilseydi Meclis'te büyük bir mutabakatın da sağlanmış olabileceğini hatırlatan Bekaroğlu, "Koalisyonla 390 milletvekilini aşan parlementoya ulaşabilirdik ve yeni Anayasa'yı yapabilirdik. Ama bunu anlatamadık" dedi.