BIST 10.162
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.405,81
HABER /  GÜNCEL

Güney Kıbrıs'tan AB'ye flaş Türkiye çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında dün gerçekleştirilen görüşmeden Avrupa Birliği ile ilgili olumlu mesajlar verilmesi Güney Kıbrıs'ta tepkiyle karşılandı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye iç savaşı, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve Türkiye - AB müzakereleri hakkında görüşmek için Türkiye'ye geldi. Merkel, ilk önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda Türkiye'nin AB ile olan diyalogunun devam ettirilmesi ve ilerletilmesi gerektiği mesajı verildi.

GÜNEY KIBRIS'TAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Yapılan olumlu açıklamalar Güney Kıbrıs'ta tepkiyle karşılandı. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'ndan "AB'nin Türkiye ile ilgili dondurulan başlıkları açmasına onay vermeyiz" dedi.

"Mevcut durum sürdükçe, buna rıza gösteremeyiz" diyen Yannis Kasulides, "yargı ve temel haklar" ile "adalet, özgürlük ve güvenlik" başlıklarının açılmasına karşı olduklarını söyledi.

Aralarında bazı müzakere başlıklarının açılmasının da bulunduğu bir dizi talebini Avrupa Birliği'ne ileten Türkiye'nin istekleri AB liderlerinin geçen haftaki "mülteci" zirvesinde ele alınmıştı.

ANGELA MERKEL SİNYALİ VERMİŞTİ

Almanya Başbakan Angela Merkel de dünkü İstanbul ziyareti sırasında, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılabileceği mesajını vermişti.

"Almanya, bu yıl içerisinde 17'nci başlığın (ekonomik ve parasal politika faslı) açılmasına hazır" ifadesini kullanan Merkel, 23'üncü (yargı ve temel haklar) ve 24'üncü (adalet, özgürlük ve güvenlik) başlıkların açılması hazırlıkları konusunda ise konuşulması gereken bazı konular bulunduğunu söylemişti.