BIST 10.166
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.389,86
HABER /  POLİTİKA

CHP'de kurultay günü! Genel Başkan seçilmek için kaç oy gerekiyor? Tribünler bile ayrıldı

CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla Ankara’da başladı. 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçecek. Kurultayın ilk günü genel başkan, ikinci günü ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek. Yeterli imzayı bulamayan İlhan Cihaner, adaylıktan çekildi. Salon Kılıçdaroğlu taraftarlarıyla dolduruldu. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki divanın üyeleri belli oldu. Kılıçdaroğlu salonda...

Abone ol

CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da başlıyor. Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner ise  en az 68'er delegeden imza alabilirlerse aday olabileceklerdi. Ancak Cihaner, gerekli imzaları bulamayınca adaylıktan çekildi. Salon, Kılıçdaroğlu taraftarlarıyla dolduruldu. 

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için yarışan Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy alırken, salt çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

Chp delegeleri sandık başında

Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1366 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için sandık başına gitti. "İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" sloganıyla Ankara Spor Salonu'nda yapılan 38. Olağan Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ise son anda yarıştan çekildi. Saat 21.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi sona erdi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde kurultay delegeleri 23 sandıkta tercihini yaptı.

Seçim 2. tura kaldı

Kongrede Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 delegenin oyunu aldı. Salt çoğunluk olmaması nedeniyle seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur oy kullanma işlemi saat 23:45'de başlayacak ve 01:00'de bitecek.

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu

CHP Kurultayı'nın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci gün olan pazar günü 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek. Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapıyor.

Ekrem İmamoğlu, Divan Başkanı olarak açılış konuşmasını yaptı. İmamoğlu, "CHP kurultayının muhalefeti yeniden şekillendireceğini söyledi.  Konuşmanın tamamı için tıkla

Başkanlık yapacağı divanın diğer üyeleri şöyle:

Değişimcilerin üyeleri: Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir. 
Genel Merkez üyeleri: Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç.

CHP, yeni genel başkanını seçmek için toplandı. Kılıçdaroğlu'nun ardından Genel Başkan adayı Özgür Özel, Olağan Kurultay'da konuştu.

İşte Özgür Özel'in açıklamaları:

"Sayın genel başkanım değerli yol arkadaşlarım hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. 81 il 973 ilçede CHP'de baba evimizde çayı demleyenlere bayrağı sallayanlara Kurultayımızdan selam olsun.

Memleketimin dört bir yanında 6 oklu bayrağı sallayanlara, İstanbul'da Ankara'da Sputnik önünde direnen gazetecilere Can Atalay'a Selçuk Kocaağaçlı'ya, Osman Kavala'ya, Selahattin Demirtaş'a selam olsun.

İleri yaşlarına rağmen tek adamın bitmez kiniyle cezaevinde tutulan Erol Özkastak'a utanarak selam olsun.

Mustafa Kemal Atatürk'ün partisiyiz

Bugün buraya dalları ülkemizin her köşesini saran yapraklarımızı herbir insanımıza umut olan yüzyıllık ulu çınarımızın gölgesine geldik. Geçmişten gelen büyük bir emaneti taşımaya gençlerin kaygılarının korkularının yükünü sırtlarında taşıyanlarız.

Milliyetçiliği Ege'nin Akdeniz'in derin sularına Kıbrıs'ın Beş parmak dağlarına yazan Ecevit'in partisiyiz. Biz ülkemizi çok partili rejimle tanıştıran İsmet Paşa'nın partisiyiz. Ve biz, 'Türkiye ve CHP iki büyük eserimdir' diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisiyiz."

Meral Akşener sırtımdan hançerledi

CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu, İYİ Parti Meral Akşener'i ihanetle suçladı. Akşener'in masadan kalkıp geri dönmesine gönderme yapan Kılıçdaroğlu, "Sırtımdaki hançerlerle seçime girdim. Ama bütün kumpaslara rağmen çalıştım, yılmadık, yıkılmadık..." dedi. Konuşmanın tamamı için tıkla

Kılıçdaroğlu'nu topa tutup adaylıktan çekildi

Kılıçdaroğlu'ndan sonra söz alan CHP Genel Başkan Adayı Örsan Öymen, "Gerçekleri olduğu gibi ortaya koymamız gerekiyor. Sayın Genel Başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, hepsinde mi sırtından hançerlendi? Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu.  "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların 'yarışına' dönüştürülmüştür" diyen Örsan Öymen, "Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur." ifadelerini kullandı.

Sabri Ergül'den Kılıçdaroğlu'na sert sözler

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda konuşan CHP Onur Üyesi Sabri Ergül de yaptığı konuşmada, "Partinin imkanları kullandınız. Ecevit'in deyimiyle 'Kapıkulu mu olacaksınız, özgür üye mi olacaksınız?' Özgür Özel de aday siz de aday, eşit muamele olmalı. Kaybettiniz Genel Başkan sokağı dinleyin. Bizi yenebilirsiniz ama sizin rakibiniz burada değil, sizin rakibiniz iktidarda!" diyerek Kemal kılıçdaroğlu'na yüklendi. 

Özgür Özel, salona girerken anons edilmedi

Özgür Özel, "Ey özgürlük" şarkısı eşliğinde salona girdi. İsmi anons edilmeyen Özel, tüm salonu dolaşarak selamladı.  Özel'in ardından Kılıçdaroğlu da salonu Gündoğdu Marşı'nın, Kılıçdaroğlu'na uyarlanmış şarkısı eşliğinde selamladı. Karşılıklı olarak tribünlerden “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” ve “Değişim gelecek” sloganları atıldı.

Salona Zeydan Karalar müdahalesi...

Salonda Kemal Kılıçdaroğlu destekçilerine daha fazla yer ayrıldı. Yapılan planlamaya göre 1 ve 2 numaralı alan Kılıçdaroğlu destekçilerine, 5 ve 6 ise Özgür Özel destekçilerine ayrılmıştı. 5 ve 6 ise tarafsız olacaktı. Ancak 1, 2, 3, 4 ve 6 numaralı alanlar Zeydan Karalar’ın Adana personeliyle doldu. Kurultay sorumlusu Gürsel Erol ise saha kontrolünü Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyen Adana Büyükşehir belediyesine bıraktı. Onur üyelerine ayrılan saha yine Adana’dan gelen gruplarla ile dolduruldu. Sahneye uzak ve yukarıda kalan 5 numaralı alan Özgür Özel destekçilerine ayrılmış durumda. Ankara milletvekili Deniz Demir'in, salona korsan girişleri başlatan isim olduğu iddia ediliyor.

İlhan Cihaner'in 'uyanıklığı'! PM adaylığı...

Eski milletvekili İlhan Cihaner adaylıktan son anda çekildi. Cihaner'in 69 delegeden adaylık için imza alamadığı öğrenilirken, sosyal medyadan CHP'yi topa tuttu. Cihaner, "Bu anti demokratik yarışın parçası olmayı reddediyoruz" dedi. Seçilmeyeceğini hatta aday dahi olamayacağını bilen İlhan Cihaner, Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Parti Meclisi (PM) üyeliği kapmak için böyle bir hamlede bulunduğu öne sürüldü.

Kaç delegenin imzası gerekiyor?

Geciktirilmiş kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelenmişti. CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

Kılıçdaroğlu 900, Özel 400 imza ile...

Kurultayda Kılıçdaroğlu'nun 900, Özel'in ise 400 civarında delege imzasıyla aday gösterilmesi bekleniyor. Genel başkanlık seçimindeki esas yarışın; “değişimciler”in adayı Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi bekleniyor. Örsan Kunter Öymen ve İlhan Cihaner'in 69 delege imzası bulmalarının zor olduğu belirtiliyor. 

Kılıçdaroğlu bırakmak için tarih verecek

Genel başkanı ve yeni parti meclisi üyelerini toplam 1368 delege belirleyecek. Yeni parti meclisi, belediye başkan adaylarını belirleyecek. Kılıçdaroğlu'nun, yerel seçimlerden sonra genel başkanlığı bırakacağı sözünü vererek delegelerden son kez oy isteyeceği konuşuluyor. 

Salonda tribünler bile ayrıldı!


CHP kurultayının yapılacağı Arena Spor Salonu'nun sağ tarafındaki tribünler Özgür Özel'i, sol taraftaki tribünler ise Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler için ayrıldı. Atatürk resimlerinin yer aldığı salona, “Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak kolay değildir”, “Birleşerek güçleneceğiz yenilenerek kazanacağız” yazılı pankartlar asıldı. Parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak.