BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

CHP Adayı Bu ihaleyi iptal edin! dedi

CHP Bandırma Belediye Başkan Adayı Sedat Pekel, Bandırma Belediyesi'nin sahil bandındaki işyerlerinin kiralanması için açacağı ihalenin ilanında sadece 4 firmaya anlaşmalı olarak ihale edileceğinin duyurulmasının rekabet kurallarına ve hukuka aykırı olduğ

Abone ol


CHP Bandırma İlçe Teşkilatı'nda İlçe Başkanı Ömer Lütfü Kayalar, Başkan Yardımcısı adayları Dursun Mirza ve Ozan Onur ile Namık Havutça'yla birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Sedat Pekel, açılacak ihalenin durdurulması gerektiğini savundu.

Açılacak olan ihalenin ilanında sadece 4 fast food firmasının ismi verilmesinin rekabet kurallarına ve hukuka aykırı olduğunu öne süren Pekel, şu iddialarda bulundu:

"Bandırma'ya çok büyük zarara uğratan alışveriş merkezi ihalesinden sonra yangından mal kaçırır gibi seçime çeyrek kala yine iki ihaleyi Bandırma'nın gündemine getirmiştir. 600 Evler Mahallesi, Akçeşme Mevkisi'nde bulunan 1/1000 ölçekli imar planına göre akaryakıt istasyonu lejantı ile tanımlı arsanın ihaleye çıkarılması kararı da bu anlayşın devamıdır. Bu ihalenin son anda yapılması 5393 sayılı yasanan amacı ve ruhuyla bağdaşmadığı gibi, zamanlaması nedeniylşe açıklık, rekabet, kamu yasası ve siyasi etik olarak da kabul edilemez. Çünkü değişik saiklerle ihaleye katılabilecek kişi yada kuruluşlar, yaklaşan seçim nedeniyle ve seçim sonrası hangi yönetimin geleceğinin belli olmaması, ihale gerçekleşse bile projenin gerçekleşmesi için yeni yönetimle mutabakat gerekeceği endişesi, ihalenin katılımını ve değerini belediye aleyhine etkileyecektir. Bandırma bu filmi daha önce seçime 5 kala yapılan Cinçukuru ihalesi ile de görmüştür.

Zira belediyeler projelerini kendi dönemlerinde bitecek şekilde planlamalı yasa özelleştirilen kamu ihalelerini bir sonraki yönetimin ilk 6 ayına kadar sonrasını bağlayamayacak ihalelere de cevap vermemektedir. Yine sahil bandında 25 Şubat 2009 tarihinde yapılması planlanan 11 dükkan ve Ziraat Bahçesi'nde yapılacak ihaleler de aynı anlayışın ürünüdür. İhalenin gazete ilanında hukuka aykırılık açıkça görülmektedir.

Fast food ihalesinin 4 ünlü fast food firması ile anlaşmalı olmasını şart olarak ilan edilmesi rekabet unsurunu peşinen sakatlamaktadır. Zira 2886 sayılı Devlet İhale Yasası'nın 2. maddesinin 1. fıkrası bu kanunun yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esastır. 3. fıkrası ihaleler kesin zaruret olmadıkça işin mahiyetine göre en uygun fiyatla temini mümkün olan mevsimlerde yapılı hükmünü düzenlemiştir. Oysa ilan edilen ihale rant rekabet, yarışma, baştan yok ederek belli çevrelerin korunduğu izleninimi vermektedir.

5 yıldır birçok icraatı hukuka aykırılık yönünden idari yargından dönen belediye yönetimini bir kez daha uyarıyoruz. Bu ihaleleri durdurun. Üçüncü kişileri ve belediyemizi zarara uğratacak ve sonradan telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilecek gelişmelere izin vermeyeceğiz."