BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Türköne: Hepimiz Kürdüz!

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenlenen Abant Platformu'nun 18'incisi Erbil'de düzenleniyor.

Abone ol

Erbil Hanzat Otel'de yapılan Abant Platformu Toplantısı'na Türkiye'den gazeteciler, işadamları, akademisyenler katılıyor.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan toplantının açılış konuşmasını Erbil Valisi Nevzat Hadi, Kürtçe konuşarak yaptı...

Abant Platformu toplantısını İnternethaber adına, Genel Müdürümüz Hadi Özışık izliyor...

TÜRKÖNE: HEPİMİZ KÜRDÜZ!

Nevzat Hadi yaptığı konuşmada birlik ver beraberlik mesajı verdi. Hadi'nin konuşmasından sonra Abant Platformu adına konuşan Prof Mümtaz'er Türköne, yapılan toplantınının yurtdışında yapıldığını belirterek, "Aslında biz kendi evimizdeyiz. Kendimizi yabancı hissetmiyoruz. Hissettiğimiz fazladan bir şey var, bizleer aynı memleketin çocuklarız. Biz aynı nağmelerle büyüyen, beraber sevilen, beraber üzelen bir halkız. Abant Platformu'nun en anlamlısını yapıyoruz" dedi...

Erbil'in Kürtler'in diyarı olduğunu hatırlatan Türköne, Türkiye'de çok sayıda Kürtler'in yaşadığını vurguladı.

Konuşmasını "Hepimiz Kürdüz" diye sürdürenTürköne, bir Kürt gibi yaşadığını, bir Kürt gibi öleceğini söyledi:

"Bir Kürdistan haritası var... Kiminin hayali, kiminin kabusu... Türkiye'de en çok Kürdün Diyarbakır'da değil, İstanbul'da yaşayor. O yüzden hepimiz biraz Kürdüz!"

KÜRT SORUNU VAR AMA... Diğer sayfada!..

[PAGE]

 Mümtazer Türköne, Türkiye'de Kürt sorunu olduğunu ancak bu sorunun siyasileri ilgilendirdiğini kaydetti.. Türköne şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bir "Kürt sorunu" var. Türkiye'nin Kürt sorunu sizin için de bir soruna dönüşüyor. Çünkü bölgesel yönetim ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkiliyor. Bizler Türkiye'nin Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerini karşılıklı sayfı ve iyiniyet çerçevesinde geliştirmesinden ve aradaki dostluğu ve kardeşliği ilerletmekten yanayız.

Bu gelişme biraz da Türkiye'deki Kürt sorununun geleceğine bağlı. Dolayısıyla Türkiye'nin Kürt sorunu birazda sizin sorununuz. (...) Bizim "Kürt sorunu" adını verdiğimiz sorun, bir tarafında devletin yer aldığı bir sorun. Türkiye'de Kürtlerle Türkler arasında böyle bir sorun yok. Bu sorun halkın sorunu değil. Türkiye'de etnik kökenden dolayı birbirinee düşman olan Kürtler ve Türkler yok. Türkiye'de Kürtlere düşmanlık diye bir şey yok. Bu sorun siyasi bir sorun. Devletimizin ulus-devlet yorumundan kaynaklanan ve uzun yıllar inkarcılığıa ve asimilasyona dayanan bir sorun.

Bizler kardeşlik adına buradayız. İki gün boyunca sizin sevginizi ilginizi misafirperverliğinizi Türkiye'ye taaşımak istiyoruz.