BIST 10.215
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.381,71
HABER /  GÜNCEL

Chirac yolsuzluktan yargılanacak

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Paris Belediye Başkanlığı yaptığı dönemle ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle bugün yargılanmaya başlanacak.

Abone ol

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Paris belediye başkanı olduğu dönemdeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle bugün yargılanmaya başlanacak.

Chirac en başından beri suçlamaları reddediyor.

Chirac, belediye başkanlığı yaptığı 1977-1995 yılları arasında arkadaşları ve siyasi müttefiklerine, hiç olmayan işlerde çalışıyor gibi gösterip, belediye kasasından maaş ödemekle suçlanıyor.

Chirac en başından beri iddiaları reddediyor.

Chirac, Fransa'da ikinci dünya savaşında Nazilerle işbirliği yapan Marshal Petain'den sonra, cezai suçlamalar yöneltilen ilk cumhurbaşkanı.

Dava Fransa'da önemli bir siyasi gelişme olarak görülüyor, çünkü geleneksel olarak cumhurbaşkanları siyasi çekişmelerin üzerindeki bir figür olarak görülüyor.

Ancak yıllar süren yargılanacak, yargılanmayacak tartışmalarından sonra ve Paris Belediyesi'nin şikayetini geri çekmesine karşın, eski cumhurbaşkanı bugün yargılanmaya başlanacak.

Paris Belediyesi, eski cumhurbaşkanı ve iktidardaki UMP partisiyle vardığı 2 milyon 200 bin Euroluk anlaşmadan sonra şikayetini geri çekmişti.

'Hapis yatması zor'

İlk soruşturmayı yürüten savcı da, mahkumiyet için yeterince kanıt olmadığına inanıyor.

Dava, iki sivil toplum kuruluşunun girişimiyle devam ettirildi.

Fransız yasalarına göre Chirac'ın duruşmaya katılması gerekmiyor. Ancak eski cumhurbaşkanının mahkemede hazır bulunacağı belirtiliyor.

Chirac'ın eşi, eski cumhurbaşkanının Alzheimer hastası olduğu iddialarını reddetti.

Chirac suçlu bulunduğu takdirde 10 yıla kadar hapis cezası alabilir, ancak çoğu hukuk uzmanı Chirac'ın suçlu bulunsa ible hapse girmeyeceğine inanıyor.