BIST 10.913
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.512,60
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi güçleri 'ilerleyemedi'

Libya'da, Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerin elinden geri alındığını iddia ettiği dört kentin hala isyancıların elinde olduğu haberleri geliyor.

Abone ol

Libya'da, Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerin elinden geri alındığını iddia ettiği dört kentin hala isyancıların elinde olduğu haberleri geliyor.

Bin Cavad kasabası halen isyacıların kontrolünde

Helikopterlerin de desteklediği Kaddafi'ye bağlı birlikler, dün ülkenin doğusunda sahil kasabası Ras Lanuf'a saldırdı.

Libya'nın batısında, başkent Trablus'a yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Misrata kentinde de son dönemin en ağır çatışmaları yaşandı.

Misratalılar, hükümet güçlerinin tanklar ve ağır silahlarla kent merkezine doğru ilerlediklerini ancak yine isyancılarca püskürtüldüklerini söylüyor.

Trablus'un batısında isyancıların kontrolündeki bir diğer kent olan Zaviye'nin de, Kaddafi güçlerince bombalandığı bildiriliyor.

Ancak görgü tanıkları Misrata, Zaviye, Ras Lanuf ve Tobruk'un hala isyancıların denetiminde olduğunu belirtiyor.

İsyancı güçlerin, Kaddafi yanlısı güçlerin saldırısı karşısında Bin Cavad adlı küçük bir kasabadan ise çekildikleri kaydediliyor.

'İngiliz misyonu serbest'

Öte yandan Libya'nın Bingazi kentinde isyancılarca nezaret altına alınan İngiliz misyonu üyeleri serbest bırakıldı.

Muhaliflerle görüşmeye giden diplomatlardan ve özel birlik mensubu olduğu düşünülen altı kişiden oluşan misyondakilerin nezaret altına alındıkları haberi, İngiliz Sunday Times gazetesince duyurulmuştu.

Görgü tanıkları, misyondakilerin silah taşıdıklarının tespit edilmesi üzerine nezaret altına alındıklarını söylemişti.

Misyon üyelerinin, serbest bırakılmaları sonrası Bingazi'den ayrıldıkları bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre Libya'daki şiddet olaylarında şu ana dek binden fazla kişi öldü.

BM Güvenlik KOnseyi geçen hafta Kaddafi ailesi ve yakın adamlarının ülke dışındaki varlıklarını donduran ve seyahat yasağı getiren bir ambargo kararı almıştı.

Ancak Kaddafi, bir Fransız gazetesine verdiği röportajda BM ve Afrika Birliği yetkililerinin ülkedeki şiddet olaylarıyla ilgili bir soruşturma yapmasını kabul edeceğini söyledi.

Juppe: Otoriter hükümetlere destek verdik

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık cumhurbaşkanlığına son veren gösterilerin merkezi olan, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı ziyaret etti.

Alain Juppe, Batılı hükümetlerin yıllarca, radikal gruplarla mücadelenin tek yolunun, otoriter hükümetlere destek vermek olduğu görüşünü kabullendiklerini söyledi.

Juppe, Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yla da görüştü.

Görüşmede, Libya'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik öneriler ele alındı.

Fransa Dışişleri Bakanı daha önce ülkesinin Fransa'nın İngiltere'yle birlikte, Albay Kaddafi'nin güçlerinin isyancıları bombalamasını önlemek için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkarmak için uğraştığını söylemişti.