BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.456,46
HABER /  GÜNCEL

Libya'da Kaddafi güçlerinden karşı saldırılar

Muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri geri almaya çalışan Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler, ülkenin doğusunda sahil kasabaları Bin Cavad ve Ras Lanuf'a saldırdı. Ülkenin batısındaki kentlerden Misrata'da da şiddetli çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

Abone ol

Libya'da, muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri geri almaya çalışan Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler, kapsamlı operasyonlar düzenliyor.

Bin Cavad kasabası halen isyacıların kontrolünde

Helikopterlerin de desteklediği birlikler, ülkenin doğusunda sahil kasabaları Bin Cavad ve Ras Lanuf'a saldırdı.

Libya'nın batısında, başkent Trablus'a yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Misrata kentinde de son dönemin en ağır çatışmaları yaşanıyor.

Misratalılar, hükümet güçlerinin tanklar ve ağır silahlarla kent merkezine doğru ilerlediklerini ancak yine isyancılarca püskürtüldüklerini söylüyor.

Trablus'un batısında isyancıların kontrolündeki bir diğer kent olan Zaviye'nin de, Kaddafi güçlerince bombalandığı bildiriliyor.

'İngiliz özel birlikleri nezaret altında'

Öte yandan altısının özel birlik mensubu olduğu bildirilen sekiz İngiliz, Libya'nın Bingazi kentinde isyancılarca nezaret altına alındı.

Haber İngiliz Sunday Times gazetesince duyurulmuştu.

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox küçük bir diplomatik heyetin Bingazi'de bulunduğunu ve kendileriyle temasta olduklarını söyledi.

Görgü tanıkları, siyah giyimli altı kişiden oluşan bir grubun sabahın erjken saatlerinde helikopterle Bingazi'ye indiğini, iki kişiyle buluştuklarını ve silah taşıdıklarının nespit edilmesi üzerine nezaret altına alındıklarını belirtiyor.

BBC güvenlik muhabiri Gordon Correra'ya göre, özel birlik mensuplarının Libya'da askeri bir misyondan çok diplomatları korumak üzere bulunduklarına inanılıyor.

Sunday Times gazetesi, özel birliklerin diplomatları, Kadadfi rejimini devirmeye çalışan muhaliflerle görüştürmeye çalıştığını yazmıştı.

Juppe: Otoriter hükümetlere destek verdik

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık cumhurbaşkanlığına son veren gösterilerin merkezi olan, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı ziyaret etti.

Alain Juppe, Batılı hükümetlerin yıllarca, radikal gruplarla mücadelenin tek yolunun, otoriter hükümetlere destek vermek olduğu görüşünü kabullendiklerini söyledi.

Juppe, Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yla görüştü.

Görüşmede, Libya'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik öneriler ele alındı.

Fransa Dışişleri Bakanı daha önce ülkesinin Fransa'nın İngiltere'yle birlikte, Albay Kaddafi'nin güçlerinin isyancıları bombalamasını önlemek için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkarmak için uğraştığını söylemişti.

Tahliye edilen üç Bangladeşli öldü

Öte yandan Libya'dan tahliye edilenleri taşıyan bir gemiden denize atlayan üç Bangladeşli öldü, 16 kişi ise kayboldu.

Bir Yunan gemisinin Girit Adası'nın kuzeyindeki bir körfezde demirlendiği sırada, gece 50 kadar Bngladeşlinin geminden atladıkları bildiriliyor.

Yunan yetkililer, bu kişilerin, ülkelerine geri gönderilecekleri korkusuyla kaçmaya çalıştıklarını, 30'dan fazlasının yakında bir kıyıda bulunduklarını söylüyor.