BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cheney diyet için mi geldi?

ABD'nin iki numaralı ismi Cheney, Ankara'dan asker istiyor. Başbakan Erdoğan ile biraraya gelen Cheney bir açıklama yapmadı.

Abone ol
İNTERNETHABER

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ertelenen Ankara temasları gerçekleştirdi. Cheney'in çantasındaki en önemli konu Afganistan'a asker talebiydi...

Cheney Ankara ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney arasındaki görüşmede, Afganistan'ın istikrarına katkı, İran'ın nükleer programı ile bölgesel ve ikili ilişkiler ele alındı.

İkili ilişkilerin yanı sıra ortak gündem konuları ve bölgesel sorunların değerlendirildiği görüşmede, 5 Kasım'da ABD Başkanı George W. Bush ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede ortaya çıkan terörle mücadelede işbirliği yönündeki kararlık da bir kez daha teyit edildi.

Öte yandan, İran ve bölgede istikrarın nasıl sağlanacağı gibi konulara da değinilirken, Cheney, İran'ın ''nükleer silahlanma programına'' ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan da İran'ın, Atom Enerjisi Kurumu ile çalışması ve uluslararası toplumda kaygıları giderecek şekilde sorunun müzakere edilerek çözülmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

Ankara'daki temaslarını tamamlayan Cheney, tatil ve gezi için İstanbul'a geçti...

DİYET Mİ İSTİYOR?

Cheney Türkiye'yi en son altı yıl önce, Irak'a bir askeri müdahale yapılıp yapılmayacağının tartışıldığı bir ortamda ziyaret etmişti.

Bu kez de sınırı ötesi harekattan hemen sonra Afganistan'a asker talebi ile gelmesi "harekatın diyetini isteyecek" yorumlarına yolaçtı. Afganistan'a ek asker talebine iktidar karar verecek. 


BÜYÜKANIT İSTEMİYOR

Cheney'in bu talebine TSK sıcak bakmıyor. Orgeneral Büyükanıt geçen hafta şu mesajı vermişti;

"Şimdi istenen güney Afganistan'da çarpışmaların şiddetli olduğu yerdir. Şu anda silahlı kuvvetler onbinlerce insanı ile terörle mücadele ediyor. Bir başka alanda terörle mücadele ne kadar doğru olur. Benim kişisel kanaatim böyle bir şey olmamasıdır."

Cheney'nin Türkiye ziyareti, Irak, Umman, Afganistan, Suudi Arabistan, İsrail ve Filistin yetkilileri ile yapılan görüşmeler ardından bölge turunun son ayağını oluşturuyor.