BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,06
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinden gelen mektubu yok ettiler

Cezaevlerinden dışarıya yollanan mektuplar cezaevi yönetiminin sansürüne uğramaya devam ediyor.

Abone ol

Mektuplarda, cezaevlerindeki halk gasplarını dile getiren ifadeler ya karalanıyor ya da mektup tamamen yok ediliyor.

Cezaevlerinden gelen bir çok mektuba hak gasplarını gündeme getirmeye çalışan mahkumlara yönelik engellemeler artarak sürüyor. Tutuklu ve hükümlülerin içeride karşılaştıkları hukuksuzlukları basın yoluyla gündeme getirme çabaları cezaevi yönetimine bağlı Mektup Okuma Komisyonu tarafından engelleniyor.

ÜZERİ KARALANAN MEKTUP

Adana, Karataş Cezaevi'nde uzun süredir siyasi hükümlü olan Gonca Özken'in Birgün gazetesine yoladığı dört sayfalık mektubunda cezaevindeki baskıları yazması üzerine, Mektup Okuma Komisyonu tarafından mektubun iki sayfasının neredeyse tamamının üzeri karalanmış.

Birgün gazetesi, mektubun üzeri karalanmış bölümleri üzerinde çalışarak, bu bölümde zorla okunan şu bilgilere yer verdi;

"Size hapishanede son dönemde yapılan hak gaspları, keyfi uygulamalardan bahsetmek istiyorum. 8 Haziran'da cezaevine getirilen Menekşe Tosun ve Halime Keçeli isimli arkadaşlarımıza ayakkabı araması dayatılmıştır. Aramayı kabul etmeyen arkadaşlarımıza gardiyanlar tarafından saldırılmıştır. Özlem Aydın isimli arkadaşımız ise, mahkeme ve tutuklama sevklerine götürülürken arama sırasında sorunlar yaşanmıştır. XRAY cihazından ötmeden geçtikleri halde ayakkabıları zorla çıkartmak istenmiş bunu kabul etmeyen arkadaşlarımız saldırıya uğramıştır. Cezaevinde yaşadığımız olaylara genel olarak gelirsek, bu saldırıdan dolayı hepimizin, vücudumuzun çeşitli yerlerinde morluklar, tırnak izleri, darba bağlı kol ve başta şişlikler ve ezilmeler oluşmuş ve şiddetli baş ağrısı ve vücut ağrısıyla bizleri her seferinde yıldırmaya girişmişlerdir. Ayrıca 18 Haziran, akşam saatlerinde Meral Şahin isimli arkadaşımız rahatsızlanmıştır. Bunun nedeni ise geçirdiği travma olayıdır. Acil olarak devlet hastanesine sevk edilen arkadaşımız doktor muaynesinde olduğu halde kelepçesi çıkarılmamıştır. Hekimin yoğun olarak diretmesi üzerine kelepçesi çıkartılmış ve muayenesi yapılmıştır"