BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.401,45
HABER /  GÜNCEL

Türkiye hangi dünya liginde 56. sırada?

Yolsuzlukla mücadelede dünya liginde Türkiye 56. sıraya yükseldi

Abone ol

Yeni hükümet programında ilk kez Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) Yolsuzluk Algılama Endeksi’ne yer verdi. Hükümetin yolsuzluğa karşı kendisini bu şekilde bağlaması gündem konusu oldu.

İktidarın bu yönde attığı adımları ve yolsuzlukla mücadele liginde Türkiye'nin sıralamasını Hürriyet yazarı Sedat Ergin yazdı.

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SIRA ATLADIK

Türkiye'nin 10 üzerinden 4.4 puan aldığını belirten Ergin, 2003'te 3.1 puan aldığını ve 2010'da sekiz yılda 77. sıradan 56. sıraya yükseldiğine dikkat çekti.  Sıralamada en temiz ülkelerin 9.3 puanla Danimarka, Yeni Zelanda, Singapur ve 9.2 puanla Finlandiya ile İsveç'in yer aldığını yazan Ergin, Türkiye'nin ise 4.4'le Namibia ve Malezya ile aynı puan eşiğinde bulunduğunu duyurdu.

İLERLEME DE VAR GERİLEME DE

Yazar, ihale yasasının 18 kez değiştirilmesine dikkat çeken yazar, Şeffaflık Örgütü'nün geçen ayki raporundan bazı metinler aktardı:

"Türkiye'nin ulusal düzeydeki mevzuat ve uygulamalar bakımından yolsuzlukta nerede durduğunu Uluslararası Şeffaflık Örgütünün Türkiye kolu olan Şeffaflık Derneği'nin geçen ay açıkladığı "Türkiye Yolsuzlukla Mücadele Kriterleri" raporunda görebiliriz.
Söz konusu rapor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün uzmanlanyla birlikte belirlenen bir dizi kriter üzerinden Türkiye'de yasama, yargı ve kamu yönetiminin Kasım 2010 ile Nisan 2011 döneminde arasında izlenip ölçülmesiyle hazırlanmış.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün web sitesinde de yayımlanan bu rapor, Türkiye'de "her üç alanda da yolsuzlukla mücadeleye hizmet eden önemli yasal ve kurumsal değişiklikler yapıldığım" belirtiyor. Ancak yapılan izieme, "bu yasalann uygulama alanında büyük eksiklikler ve geriye gidişler olduğunu" da ortaya çıkarmış."