BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.401,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep teleforları hayatınızı karartabilir

Yaygınlaşan cep telefonları özel hayatınızı karartabilir. İşte cep telefonlarının yapabileceği şeyler;

Abone ol

Son dönemde Türkiye’de yoğun tartışmalara neden olan cep telefonu dinlemeleri, sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde büyük tartışmaların yaşanmasına neden oluyor. ABD’li analistler, cep telefonu taşıyan insanların özel hayatlarının her an ihlal edilebiliyor olabileceğini ancak birçok insanın bunun farkında olmadığına dikkat çekiyor.

Akıllı telefonlar bugün internette gezinmek, e-mail yollamak, resim ve video çekmek gibi birçok fonksiyona sahip. Ancak telefon şirketlerinin reklamlarında size belirtmedikleri bir şey var; o da aldığınız telefonun casusluk amacıyla kullanılabilmesi. Bugün evinizi, telefonunuz yanınızda olmadan terk etmediğiniz sürece, yetkili makamlar telefonunuzu üreten şirket aracılığıyla sizin gittiğiniz her yeri öğrenebilir.

ABD’de, hükümetin insanların gittiği yerleri öğrenebilmesini sağlayacak bilgiye erişmesi ne kadar kolay bilinmiyor. Geçtiğimiz hafta bir temyiz mahkemesi hükümetin bazı durumlarda telefon sahibiyle ilgili bilgilere ulaşmak için arama iznine sahip olması gerektiği kararına vardı. Ancak bu yeterli bir adımmış gibi görünmüyor.

CEP TELEFONU NASIL DİNLENİYOR?

Taşıdığınız cep telefonu sürekli olarak bulunduğu yeri belirten sinyaller gönderir. Baz istasyonlarının civarındayken, cep telefonunuz arama yapma ve aranabilmek için her yedi saniyede bir uyarı verir. Böylece, baz istasyonuna sahip olan şirkete nerede bulunduğunuzu belirtmiş olur. Şirket de bu bilgiyi sınırsız şekilde depolar.

Ayrıca, günümüzün akıllı telefonları ek olarak bir GPS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) çipi bulundurur. Bu çipler, ancak sizin bulunduğunuz bölgeyi tespit eden baz istasyonlarına kıyasla belli bir zamanda nerede bulunduğunuzu tam olarak belirler.

ABD Federal Haberleşme Komisyonu, bu sistemin acil yardıma ihtiyacı olan kişiler için çok yararlı olduğunu savunuyor. Diğer yandan, Amerikan Sivil Özgürlükler Derneği (ACLU) Washington bürosu yetkilisi Christopher Calabrese, “ABD’lilerin yaklaşık yüzde 90’ı her saniye takip edilebilir cihazlarla dolaşıyor ve bunun farklında değiller” dedi.

Şaşırtıcı olmayan şekilde, ABD’de yargı cephesi cep telefonuyla takibi yoğun olarak kullanmaya başladı. Belli bir suç işlendiği esnada şüphelinin olay yerinde olduğunu kanıtlamak isteyen savcılar, cep telefonu izlerine başvuruyor.

ABD yönetimi, bir soruşturmayla şüpheli kişinin cep telefonunu dinlemek için mahkemeye şüphelinin suçla bağlantısı olduğuna dair geçerli sebep sunmalı.

HÜKÜMETİN SUSTURMA ARACI

Cep telefonu dinleyerek bir gün muhaliflerin susturulmak istenebileceğini düşünmek zor değil. Cep telefonları, hükümet karşıtı bir gösteriye kimin katıldığını gösterebilir. Aynı zamanda, kimin muhalefet partisinin merkezine veya şüpheli birinin evine kimin gittiğini de fısıldayabilir. Cep telefonları insanların sürekli üzerlerinde taşıdıkları ve üstüne üstlük her ay faturasını ödedikleri harika bir hükümet casusu olabilir.

Dahası, ABD hükümeti şimdiden sayısız masum insandan cep telefonları aracılığıyla bilgi topluyor gibi gözüküyor. ACLU, kısa bir süre önce FBI’ın tek bir şüpheliyi takip ederken fazladan 180 kişinin cep telefonu bilgilerine ulaştığı bir olayı ihbar etti. FBI ise, soruşturma kapsamına masum insanlardan elde edilen bilgilerin 20 sene saklandığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta, Philadelphia şehrindeki bir temyiz mahkemesi sert bir kararla hükümetin cep telefonu dinlemek için her zaman mahkeme izni alması gerektiğine karar verdi. Ardından bu karar, özel bir durum için hükümetin yargıçlardan izin alması gerektiği şekline çevrilerek biraz hafifletildi.

Cep telefonu dinleme savaşı ABD’de uzun süreceğe benziyor. ABD hükümeti araçlara GPS yerleştirmek için mahkeme iznine gerek duyuyor. Öte yandan, her 10 ABD’liden 9’unun cep telefonu bulunuyor.