BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.401,42
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ateşyan'dan Vali Karaloğlu'na ziyaret

Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpikopos Aram Ateşyan, Akdamar Adası'nda yarın yapılacak olan ayin öncesi Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Abone ol

Akdamar Adası Anıt Müzesi'nde yarın yapılacak olan ayin öncesi Van'a gelerek Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpikopos Aram Ateşyan, yaklaşık bir asır sonra dualarını tanrıya ileteceklerini belirtti.

Sabah saatlerinde uçakla Van'a gelen Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpikopos Aram Ateşyan, ziyaretlerini sürdürüyor. İlk önce İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ı makamında ziyaret eden Ateşyan, öğleden sonra da Van Valisi Münir Karaloğlu ile makamında görüştü. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ateşyan, yarın düzenleyecekleri ayinle yaklaşık yarım asır sonra dualarını tanrıya ileteceklerini belirtti. Ateşyan, "İşte bu dualarımız ülkemizin ve şehrimizin huzuru, birlik ve beraberlik içerisinde yaşamamız için olacaktır. Gerçi çan sesi duyulmayacak. Ama çan sesi bizim kulaklarımızda devamlı çınlayacak" dedi.

Kiliseye haç takılmaması konusunda son günlerde basında yer alan haberlere de değinen Ateşyan, "Biliyorum son günlerde sıkıntılar yaşandı. Ermenistan'dan gelen kişilerden dolayı haç sorunu çıktı. Ancak onlara izah etmeye çalıştık ki bu acemice yapılacak bir iş değildir. Haçın usta ellerle yerine koyulması lazım. Ve basın önünde söylüyorum, herkese de söyledim, Ermenistan'a da söyledim, diasporaya da söyledim, haç ayinden hemen sonra yerine konulacak. Bu hem bakanımızın sözüdür hem de valimizin sözüdür.

Haç en geç 1-1,5 ay içinde yerine konulacak ve biz de geleceğiz onu kutsayacağız. Bunu biliyoruz, verilen sözlere inanıyoruz, güveniyoruz. Güvenimiz sonsuzdur. Öyle ki yarınki duamızın huzur içinde geçeceğine inanıyorum. Gereken bütün tedbirleri almışsınız. Teşekkür ediyorum patrikhane adına, cemaatim adına. İnşallah huzur içerisinde geçer, herhangi bir provokasyon olayı olmaz. Biz eskiden olduğu gibi iki toplumun kardeşçe yaşadığı bu şehirde tekrar eski günleri anacağız. Bu aynı zamanda bir vesile olur iki toplumun tekrar yan yana gelmesine, bu şehri Ermeni ve Türklerle doldurmaya. Belki akrabalar da çıkar, belki komşular çıkar ve gelirler kendi eski günlerini yad ederler"
şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE VE VAN İÇİN TARİHİ BİR GÜN"

Van Valisi Münir Karaloğlu ise, yarının Türkiye ve Van için tarihi bir gün olacağını belirtti. Yapılacak olan ayinin huzur içinde geçmesini arzu ettiklerini de belirten Vali Karaloğlu, "Ayinin herhangi bir provokasyona açık olmadan, güvenli bir şekilde geçmesini arzuluyoruz. Bu konuda sizden yardım istiyoruz açıkçası. Çünkü provokasyon sadece Türk tarafından veya bu şehirlerde yaşayanlar tarafından değil, gelenler tarafından da yapılabilir. Cemaatin orada otokontrol yapmasını da arzu ediyoruz. Çünkü yarının gerçekten bundan sonraki ilişkiler açısından da milat olabilecek bir gün olması arzusundayız.

İki halk arasında, iki ülke arasında yeni bir sayfa açılsın diye de arzu ediyoruz. Yarın yapacağınız duaları yüce yaratıcı kabul eder, ki sizin yapacağınız dualar da barışa yönelik olacaktır. İki ülkenin, iki halkın kardeşliğine vesile olur diye temenni ediyoruz. Bir daha o tarihte yaşanmış olaylar yaşanmasın diye de temenni ediyoruz. Tekrar hoş geldiniz, cemaatiniz de hoş geldi. Diaspora katılır katılmaz, bizi ilgilendirmiyor. Bugün burada olan, yarın burada olacak her misafirimizin mutlu bir şekilde bu kentten ayırması bizim borcumuz, görevimizdir.

Ama isteyenler buraya gelecek. Bizim kimseyi zorla getirme şansımız da yok. Ama bu bir başlangıçtır. Gelecekte çok daha iyi, güvene dayalı ilişkilerin gelişeceğine de inanıyorum"
ifadelerini kullandı.

Yaklaşık yarım saat Vali Karaloğlu ile baş başa görüştükten sonra ayrılırken basın mensuplarına Ermenice ve Türkçe açıklamalarda bulunan Ateşyan, haç takılmamasından dolayı bazı rezervasyonların iptal edildiği söylentilerini doğrulayarak, "Ancak Van'ın 3 bin 600 yatak kapasitesinin dolması bizim için sevindiricidir" şeklinde konuştu.