BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonları ne işe yarıyor?

Cep telefonlarının kabiliyetleri her geçen gün arttırılırken kullanım alanları da buna göre değişiyor.

Abone ol

Akıllı telefonların pazar payları gün geçtikçe artıyor. Bunun doğal sonucu da telefonları dostlarımızla konuşmaktan ziyade başka amaçlarla kullanmamız. Fotoğraf çekmek, oyun oynamak, internette gezinmek başka amaçlardan sadece birkaçı. Pew Research Center isimli araştırma şirketi cep telefonları hangi amaçla kullandığımız hakkında bir araştırma yapmış. Araştırma sadece 2010 verilerinden oluşmuyor, güncel verileri 2009 senesiyle de karşılaştırıyor. Araştırma grafiği ve başlıca sonuçlar:

* 2009 senesinde telefon kullanıcılarının yüzde 66'sı telefonlarını fotoğraf çekme amacıyla kullanırken bu oran 2010 yılında yüzde 76 seviyesine geldi.

* Bu sene her üç kişiden biri telefonunuyla e-posta okuyor-yazıyor. Geçen sene bu oran 4 kişiden biriydi

* 720p video çeken telefonların artışı video kaydına da yansımış. Kullanıcıların yüzde 34ü telefonuyla video kaydediyor. 2009 oranının yüzde 20nin altında olması artışın büyüklüğünü gösteriyor.

* Telefonuyla oyun oynayanların oranında da küçük de olsa bir artış var.

* Müzik çalarını yanına yük yapmak istemeyenler müzik ihtiyaçalarını telefonlarıyla gideriyorlar. Bu da her üç kişiden birini telefonunu müzik çalar olarak kullanmaya itmiş.

* Wi-Fi özellikli dokunmatik ve geniş ekranlı telefonlar internete girmeyi yüzde 13 oranında artırmış.