BIST 9.808
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  MEDYA

Cengiz Çandar Rus muhabirin olay iddiasını köşesine taşıdı

Uçak krizinde Türkiye'nin Rusya'ya göre daha fazla göreceğini savunan Çandar, Rus muhabirin Erdoğan'la ilgili tuhaf iddiasını köşesine taşıdı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yapılan konferansta sık sık koridorlara çıkıp Putin'i aradı.

Tartışılan iddiayı Rus uçağının düşürülmesinde bit yeniği arayan Hürriyet yazarı Cengiz Çandar, "Ayı" ile "dans"… köşesinde böyle duyurdu:

"Bu arada, Rusya’nın etkili gazetelerinden Kommersant’ın Putin’e hem yakınlığı ve hem de eleştirisini esirgememesiyle tanınan muhabiri Andrei Kolsenikov, “Türk Cumhurbaşkanı Paris’te Putin’i nasıl aradı?” başlıklı manşet haberinde, “Erdoğan’ın konferans salonundan sık sık çıkıp koridorlarda Putin’le karşılaşma umuduyla dolaştığı”nı ileri sürdü.

Bu iddia doğru mu değil mi bilinmez ama Türkiye’nin Rusya ile durumu toparlamak istediği, Rus uçağının düşürülmesinden sonra gelişmelerin Türkiye’nin istemeyeceği ve Türkiye’ye zarar verecek noktaya sürüklendiği de ortada."

Birisinden duyduğu ayı örneğini okurlarıyla paylaşan Çandar, Türk-Rus ilişkilerinde olası hasar raporunu böyle çıkardı:

ÇANDAR'DAN "SON SÖZÜ AYI SÖYLER" MESAJI

"Geçenlerde birisinden duydum, şöyle bir Rus özdeyişi varmış: “Ayıyı dansa kaldırırsan, dans, sen vazgeçtiğin vakit değil, ayı vazgeçtiğinde sona erer!”

Rus savaş uçağının düşürülmesini, Rusya’nın simgelerinden biri olarak kabul edilen “ayı”nın “dansa kaldırılması”na benzetmişti.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin geldiği nokta, Türkiye’nin canını acıtacak ve zarar verecek bir perspektifte gelişiyormuş gibi gözüküyor. Rusya’nın da, –petrol fiyatlarının düşüklüğü ve Kırım’ın işgali nedeniyle karşılaştığı ambargo nedeniyle- giderek kötüleşen ekonomisi göz önüne alınırsa, Türkiye’ye yönelik önlemlerinden ötürü zarar göreceği belli.

Ancak, “karşılıklı zarar tablosu”nda Rusya’nın daha dayanıklı olabileceği ihtimali mevcut. Belgrad’daki Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesine, durumun düzeleceği umuduyla, fazla bel bağlamak aldatıcı olabilir."