BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  POLİTİKA

Cemil Çicek işin içinden çıkamadı

Balyoz'dan hüküm giyen MHP Milletvekili Engin Alan için tam bir hukuk muamması var.

Abone ol

Anayasanın 83. maddesinin 3. fıkrasına göre Alan'ın vekilliği 2015'e kadar sürer. Ancak 84. maddenin 2. fıkrasına göre karar Meclis'e ulaştığında vekilliği düşer.

Mevzuattaki çelişkili duruma Meclis Başkanı Çiçek de isyan etti. Bu iki maddeye işaret eden Çiçek "Yanlış kurallarla doğru sonuca ulaşamayız. 2 yıldır yeni anayasa için bir yol alamadık" diyor.

Radikal'den Deniz Zeyrek'e konuşan Çiçek, yeni anayasının şart olduğunun altını çizerek şunları söylüyor:

YANLIŞ KURALLAR YÜRÜRLÜKTEYKEN DOĞRU SONUCA ULAŞAMAYIZ

“Taa 1993’te ‘Kuralları değiştirelim, anayasa değişmezse sadece rejim bunalımı değil her türlü bunalım olur’ dedik. 20 sene geçti, hala üstesinden gelemedik. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma süresi 19 Ekim’de 2. yılını dolduracak. Ancak hala sonuç alamadık. Üstelik geçmişte hiç yaşanmamış bir durumla karşı karşıyayız. Cezaevinde milletvekilleri var. Anayasada 83, 84, 76 ve 14. maddeler öylece duruyor. Üstelik iki yıldır süren çalışmalarda bu maddelerin yerine geçecek maddeler konusunda da uzlaşma yok. Yarısı kırmızı yarısı yeşil yazılmış. Yanlış kurallar yürürlükte kalırken doğru sonuca ulaşamayız.”

Çiçek, sorunun kişilerle değil kurallarla ilgili olduğununun altını tekrar tekrar çizerken “Bu kural yanlışsa şimdi A kişisini etkiliyor, yarın B kişisini etkiler” dedi. Ben yine de mevcut mevzuat ya da yeni anayasa olmadan kısmi anayasa değişiklikleriyle sorunun çözülüp çözülemeyeceğini sordum. Önce derin bir nefes alıp “Keşke 4 siyasi parti ortak irade ortaya koysaydı ve yeni bir anayasa yapabilseydik” dedi. Ardından Başbakan’ın “uzlaşılan maddeleri çıkaralım” sözlerini anımsatıp şunları söyledi: “O zaman madde sayısı 48’di, şimdi 60 oldu. Eminim yoğun bir çabayla 100’e de olabilir. Uzlaşılan maddeler değişirken (geçici bir maddeyle) Anayasa’nın 14. maddesi kaldırılırsa 83 ve 84. maddelerden kaynaklanan sorunu çözebilmek daha kolay olabilir.”


ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR

Çiçek, konuyla ilgili bilgi sahibi hukukçuların yorumlarını öğrenmek istiyor. Bir taraftan da geçmişte ne tür uygulamalara gidilmiş ona bakılıyor. En son Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş cezaevindeyken hakkındaki hüküm kesinleşmiş, buna rağmen milletvekilliği düşmemişti. Çiçek, “Bu örnek şimdi konuştuğumuz durum için geçerli olamaz çünkü 3. Yargı Paketi’nde Aktaş’ın durumu değişti” dedi. Peki ya başörtüsü ile TBMM Genel Kurulu’na girdikten sonra milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı’nın durumu: Orada da 84. maddenin 2. fıkrası uygulanmış ve TBMM’de oylama yapılmaksızın Kavakçı’nın vekilliği hakkındaki vatandaşlıktan çıkarılma kararı Genel Kurul’a ulaşır ulaşmaz düşürülmüştü. Bu işlem yapıldığında da bazı hukukçular “Vatandaşlıktan çıkaramazsınız, dönem sonunu beklemek zorundasınız” görüşünü dillendirmişti.