BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  GÜNCEL

Cemil Bayık'tan kritik müzakare şartı!

Guardian'a konuşan Cemil Bayık, Erdoğan'ın Rojava Kürtlerinin özgürlüğünü engellemek için IŞİD'e destek verdiğini söylerken çözüm sürecinde müzakerenin temel şartını açıkladı...

Abone ol

İngiliz Guardian gazetesine konuşan KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) Eş Başkanı Cemil Bayık, IŞİD'in yenilmesi için Irak'ın birlik içinde kalması gerektiğini söyledi. Bayık, çözüm sürecinde müzakere için temel şartın Abdullah Öcalan'ın koşulları olduğunu açıkladı.

Kandil Dağı'nda Fazel Hawramy'nin sorularını yanıtlayan Bayık, Irak'ın bölünmesinin 'çok tehlikeli' olacağını söyledi.

"IRAK BÖLÜNÜRSE IŞİD TEHLİKESİ BÜYÜR"

Bayık, Irak'taki Şii, Sünni ve Kürt toplumlarının IŞİD tehlikesine karşı birlikte karşı koymaması durumunda 'faşist' olarak tanımladığı örgütün bundan yararlanacağını söyledi.

"Irak bölünürse savaş yoğunlaşacak ve daha küçük topluluklar DAİŞ (IŞİD) tehdidi çok daha büyük hale gelecek" diyen Bayık sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama eğer DAİŞ'e (IŞİD) karşı birlik olmaya devam ederlerse aralarındaki farklılıkları ileri bir aşamada diyalog yoluyla çözebilirler."

"PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARTILMALI"

Bayık ayrıca PKK'nın ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonla işbirliğinin PKK'nın Batı ülkelerinin terörist örgüt listesinden çıkmasına neden olmasını umduğunu da söyledi ve ekledi:
"Bizi terörist örgüt olarak tanımladılar ama DAİŞ'e (IŞİD) karşı eylemlerimiz bunun tam tersini kanıtladı."

KCK lideri, "Koalisyon ile Suriye ve Irak'taki Kürtler arasındaki diplomatik ve askeri ilişkiler, DAİŞ'e (IŞİD) karşı daha iyi sonuçlar elde etmek için geliştirilmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Suriye'nin kuzeyinde oluşan Kürt yönetimi eleştirmiş ve şöyle konuşmuştu:

Üç kantonu birleştirmek suretiyle burada yeni bir yapılanmanın içerisine girebilirler. Bu ülkem için bir sıkıntıdır, bir tehdittir. Bunu görmemezlikten gelemeyiz."

"ERDOĞAN ROJAVA'YI BİTİRMEK İÇİN IŞİD'İ DESTEKLİYOR"

Türk hükümetini eleştiren Bayık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Suriye'deki Kürtlerin yeni oluşan yönetimlerini yıkmak için IŞİD'i desteklemekle eleştirdi.

Türkiye'nin buradaki Kürtleri zayıflatmak için Kürt kantolarını yıkmak veya Kürtler'in sürekli çatışma içinde tutmaya çalıştığını söyleyen Bayık "Çünkü Irak ve Suriye'de işleyen Kürt yönetimleriniz olursa Türkiye'deki Kürtler de kendi yönetimlerini isteyecek" dedi.

"ÖCALAN'IN KOŞULLARI DEĞİŞMEZSE MÜZAKARE OLMAZ"

Erdoğan'ın barış konusunda ciddi olmadığını ve gerçek amacının genel seçimlerde AKP'nin daha fazla oy elde etmek için zaman kazanması olduğunu söyleyen Bayık, süreçte artık müzakerelerin başlaması gerektiğini söyledi.

Bayık, "Şimdi müzakere zamanı ve bunun için Apo'nın cezaevi koşullarının değişmesi gerekiyor. Bu değişene kadar müzakere mümkün değil."