BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.514,93
HABER /  POLİTİKA

Cemaatler kalkarsa ne olur?

Sabah yazarı Emre Aköz, Başbuğ'un gündeme getirdiği cemaatlerle ilgili bu soruyu soruyor.

Abone ol

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un sözleriyle tarikat ve cemaatler yeniden gündemde. Başbuğ'un eleştirdiği cemaatler gerçekten 'gerici yuvaları mı' Sabah yazarı Emre Aköz'e göre hayır. Yazara göre var. Aköz, cemaatlerin gençleri suç batağından kurtardığını ve barınma sahası açtığını söylerek şunları söyledi:

"Size basit bir örnek vereyim: Üniversiteyi kazanmış Anadolu gençlerini düşünün. Bu zeki ama yoksul gençler, okumak için İstanbul'a geliyor.
Söyleyin bana: Nerede barınacaklar? Kitaplara, ulaşama, giyim kuşama harcamak üzere nasıl para bulacak? Devasa kentin karşılarına çıkardığı dertlerle nasıl baş edecekler? Çok övündüğümüz Cumhuriyet rejimi bu gençlerin hepsine yurt sağlıyor mu? Hayır! Burs verebiliyor mu? Hayır! Yol yordam öğretiyor mu? Hayır! Peki bu ve benzeri gereksinimleri kim karşılıyor? Cemaatler! Bu oluşumlar işadamlarını örgütlüyor. Mesela zengin bir kişi üç beş öğrenciyi okutuyor. Kirasını veriyor, ceplerine harçlık koyuyor. Mezun olduklarında iş buluyor. Benzeri bir durum kente göçen vasıfsız işçiler için de geçerli. Onlara da tarikatlar yardımcı oluyor.

Aköz en can alıcı soruyu işte burada soruyor. Bu cemaatler ortadan kaldırılırsa ne olur? Yazar bu sorunun cevabını şöyle veriyor:

"Sihirli bir değnekle tarikat ve cemaatleri ortadan kaldırdığınızı hayal edin. Sonuç ne olur biliyor musunuz? Kaos, terör, anomi (değerlerin kaybı) ve füze hızıyla yükselen suç sayısı."