BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,01
ALTIN 2.513,15
HABER /  DÜNYA

Ermeni lobisi işi bitirdi

Hollanda'da Türk kökenli üç milletvekili adayı soykırım iddialarını reddedince kovuldular

Abone ol

Hollanda'da 22 Kasımda yapılacak erken genel seçimler öncesinde Ermeni diasporasının başlattığı kampanyanın sonucunda iki ayrı partinin listelerinde yer alan toplam üç Türk kökenli aday, listelerden çıkarıldı. Türk kökenli milletvekili adayları Erdinç Saçan (Sosyal Demokrat İşçi Partisi-PVDA), Ayhan Tonca ve Osman Elmacı'nın (Hristiyan Demokrat Parti-CDA) Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri için listelerden çıkarıldıkları bildirildi.

Ermeni lobisinin geçen hafta Hristiyan Demokrat Parti yönetimine gönderdiği, Türk adayların soykırım iddiaları konusunda Türkiye'nin politikasına yakın durduklarını öne süren mektubuyla başlayan ve Hollanda basının da büyük destek verdiği karalama kampanyası sonucunda önce Erdinç Saçan aday listesinden çıkarıldı.

Ülkedeki Türk toplumunun en çok destek verdiği ve seçimlerden birinci parti konumunda çıkması beklenen Sosyal Demokrat İşçi Partisi listesinin 53. sırasında yer alan Saçan'ın listeden çıkarıldığını parti Genel Başkanı Michiel van Hulten açıkladı. Van Hulten, Amsterdam'da dün toplanan parti yönetim kurulunda, Saçan'ın, "Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmeye yanaşmadığı" için aday listesinden çıkartılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Van Hulten, bunun zor bir karar olduğunu, ancak "Ermenilere soykırım yapıldığı" konusunda partinin görüşünde bir belirginsizliğin kabul edilemeyeceğini, Saçan'ın bu konuda partinin görüşüne "açık destek" vermediği için, listeden çıkarılmaktan başka seçenek bırakmadığını savundu.