BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.431,44
HABER /  GÜNCEL

Cehennem sıcakları geliyor! Kavrulacağız

Cehennem sıcakları geliyor. Küresel ısınma ile birlikte değişen iklim sıcaklık üzerinde etkili olacak. Özellikle Temmuz'da nefes almakta güçlük çekeceğiz.

Abone ol

Kavurucu sıcaklar geliyor. Haziran ayı ile birlikte iyice etkisini gösteren sıcaklar Temmuz ve Ağustos ayında daha da artacak.

45 dereceyi görecek İstanbul'a nefes almak bile zor olacak. İşte uzmanından korkutan açıklama...

Yurt genelinde sıcaklıklar 4-8 derece arttı. Uzmanlar aşırı sıcaklar konusunda vatandaşları uyarırken, "Temmuzda kavrulacağız, nemle beraber İstanbul 45 dereceyi görecek" dedi.

TÜRKİYE KAVRULACAK

Türkiye, temmuz ayı gelmeden kavurucu sıcakların etkisine girdi. Sıcaklıklar 4 ila 8 derece arttı. Uzmanlar, sıcaklıkların da bir doğal afet olduğuna dikkat çekerek, asıl kavurucu sıcaklıkların temmuzda geleceğinin altını çizdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, Türkiye genelinde hava sıcaklığı hafta boyunca iç ve batı bölgelerde hissedilir derecede artacak. Sıcaklıkların 4 ila 8 derece artacağı tahmin ediliyor. Ekstrem sıcak hava dalgasının mevsim normallerinin 10 derece üzerinde olması bile bekleniyor.

Bu hafta en yüksek hava sıcaklıklarının Ankara'da 35, İstanbul'da 34, İzmir'de 36, Antalya ve Manisa'da 37, Adana ve Diyarbakır'da 38, Şanlıurfa ve Aydın'da 40 derece civarında olacağı açıklanırken uzmanlar, yüksek sıcaklığa karşı hassas olan kronik hastalar, yaşlılar ile çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ila 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaları uyarısında bulunuyor. Meteoroloji de sıcak hava dalgasının etkisinin 28 Haziran 2013 tarihine kadar devam edeceğinin altını çizdi.

ESAS SICAKLAR TEMMUZ VE AĞUSTOS AYINDA

Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği) sıcaklıkların doğal afet olduğunu söyledi ve Temmuz -Ağustos ayına dikkat çekti.

Şen, ''Esas sıcaklar temmuz ve ağustos aylarında olacak. Akdeniz, İç Ege, Anadolu ve Marmara'ya kadar sokulan bir ısınma var. Temmuz ayı daha sıkıntılı geçecek. Hissedilen sıcaklılar ise 40-45 derece olacak. Bunun nedeni de küresel ısınma ile birlikte iklim değişiklikleri. Artık dünyanın ortalama sıcaklık artışı 2 dereceyi aştı. Güneşteki patlamalar maksimum seviyede. Dünyaya gelen radyasyon miktarı artıyor. Doğu Pasifik'teki El-Nino meteorolojik olayı dünyada sıcaklıkları artırıyor.

Tüm bunlar Türkiye, Rusya, İran, Irak ve Arabistan'da sıcaklıkları yukarı çekiyor. İstanbul'da sıcaklılar nemle birlikte 45 dereceyi bulacak. Özellikle İstanbul'da güneşten gelen radyasyonu binalar daha fazla tutuyor ve havaya geri vermiyor bu da 'ısı adası' etkisi yaratıyor. İstanbul'da sıcaklık bu nedenle kırsal alana göre 3 derece daha fazla. Sıcaklıklar da bir doğal afettir. 2003'te Fransa'da sıcaktan 35 bin kişi ölmüştü.'' dedi.

HAVA SICAKLIĞI: Ülke genelinde mevsim normallerinin 3 ila 7 derece üzerinde seyredeceği bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın batısında yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/s) eseceği tahmin ediliyor

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

YÜKSEK SICAKLIK UYARISI: Ülkemizin güney, iç ve batı kesimlerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 7 derece üzerinde seyretmesi nedeniyle yüksek sıcaklığın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; bölgenin batısında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi bekleniyor.

EGE: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık, bölgenin iç kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Az bulutlu ve açık, Doğu Karadeniz'in öğle saatlerinde yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, bölgenin doğusunun yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Açık geçeceği tahmin ediliyor.

screen-shot-2013-06-26-at-9.00.51-am.png

screen-shot-2013-06-26-at-9.00.57-am.png

screen-shot-2013-06-26-at-9.01.01-am.png