BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Çağrı merkezi elemanları 'mektepli' oluyor

5 yılda 100 bin kişiye iş sağlaması beklenen çağrı merkezi sektörüne yatırımlar artıyor.

Abone ol

2,4 milyar TL büyüklüğe ulaşan sektörde geçen yıl 67 bin kişi çalışırken, bu yıl rakam 80 bini aşacak. 9 üniversite Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı eğitimi veriyor.

Gelecek 5 yıl içinde 100 bin kişiye iş imkânı sağlaması beklenen çağrı merkezi sektörüne yönelik yatırımlar artıyor. Kurumların müşterileri ile ilk temas noktası konumunda bulunan çağrı merkezlerinin oluşturduğu pazar, 2012 yılı verilerine göre Türkiye’de 2,4 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yıl yaklaşık 67 bin kişinin istihdam edildiği sektörde bu yıl bu rakamın 80 bini aşması bekleniyor. Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektörün gençler için birçok kariyer fırsatı oluşturduğunu ve gelecek dönemde yönetici ihtiyacında artış olacağını söyledi. Türkiye’de 9 üniversitede bulunan Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı’nın gençlerin bu alandaki eğitimi için önem taşıdığını belirten Tarakçı, 2012-2013 döneminde iki yıllık eğitimi bulunan bu programı kazanan öğrenci sayısının 1.020 olduğunu kaydetti.

Sektördeki istihdamın sürekliliğini sağlamanın en önemli yollarından birinin gençlerin bu işi meslek olarak algılamaları olduğunu belirten Tarakçı, çağrı merkezi sektöründeki kariyer fırsatları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Çağrı merkezlerinde çalışan kişiler, ilk olarak iyi bir iletişimci olma fırsatına sahip. Bu durum, yalnızca iş hayatının değil, sosyal ve özel hayatın da kalitesini artırmak için önemli bir gelişim. Ayrıca sektörümüzde tüm çalışanlar için birçok eğitim faaliyeti yürütülüyor. Çağrı merkezlerindeki çalışanların gelişimine odaklanan akademik yapılar ile de yedekleme ve yetiştirme programları uygulanıyor. Bu eğitimler, mevcut çalışanları bir sonraki pozisyona hazırlamakla birlikte kişilerin gelişimine büyük katkılar sağlıyor. Tüm bu avantajların yanı sıra sektörümüzün büyüme hızı, önümüzdeki dönemde yönetici ihtiyacında da artış olacağının sinyallerini veriyor. Tüm bu bilgilerin ışığında, sektörümüzün, bu alanda çalışmak isteyenlere ve halihazırda çalışanlara, önemli kariyer fırsatları sunduğunu söyleyebiliriz.”

Çağrı Merkezleri Derneği’nin 2008 yılında 9 kuruluşun ortak girişimiyle kurulduğunu hatırlatan Tarakçı, sektörün yüzde 85’ini temsil eder konuma geldiklerini dile getirdi. Tarakçı’nın verdiği bilgilere göre Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu, Erzincan Üniversitesi Kemah Meslek Yüksekokulu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Nevşehir Üniversitesi Gülşehir Meslek Yüksekokulu, Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Süleyman Demirel Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu’nda bulunuyor. Bu dönemde 425 öğrencinin kazandığı Anadolu Üniversitesi’nde kontenjan sınırı bulunmuyor. 84 öğrencinin kazandığı Atatürk Üniversitesi’nde de kontenjan sınırı yok.