BIST 10.289
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.455,57
HABER /  DÜNYA

Cebelitarıkta İngiliz ve İspanyol gerginliği

İngiliz gemisinin Cebelitarık'ta İspanyol bayraklı şamandıraya ateş açması İspanyolları kızdırdı.

Abone ol

İspanya topraklarına bağlı olmasına rağmen İngiltere'nin kolonisi olan Cebelitarık'ta İngiliz donanmasına ait bir geminin, İspanyol bayrağı resimli şamandıraya ateş açması tepki çekti.

İspanyol El Mundo gazetesi bugün manşetten verdiği haberde, salı günü Cebelitarık'ın 7 mil kadar güneyindeki uluslararası karasularında meydana gelen olayda, İngiliz donanmasına ait Royal Navy adlı devriye gemisinden İspanyol bayrağı çizimi olan şamandıraya makineli tüfekle deneme ateşi açıldığı bildirildi. İngiliz gemisinin, İspanyol jandarmasını fark etmesi üzerine derhal ateşi kestiği, megafon ile İspanyol jandarmasından bölgeden uzaklaşmasını istediği ifade edildi.

İspanyol jandarması tarafından rapor edilen olayın basına yansımasından sonra yazılı açıklama yapan İspanya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin Madrid Büyükelçisi Giles Paxman'ın bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

Bakanlığın AB dışı ülkeler ve kuzey Amerika dış politika genel müdürü Luis Felipe Fernandez de la Pena ile görüşen Paxman'a söz konusu olayı protesto eden bir nota verildiği kaydedildi.

Öte yandan ana muhalefette bulunan Halk Partisi (PP), Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un Cebelitarık'taki olayla ilgili Meclise bilgi vermesini istedi.

İspanya ile İngiltere arasında 1713'te imzalanan Utrecht antlaşmasıyla İngiliz kolonisi statüsü alan ve özerk yönetimi bulunan Cebelitarık'ta geçmişte de benzer sorunlar yaşanmıştı.

AA