BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Castro: Görev süreleri 10 yılla sınırlanmalı'

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 14 yıl aradan sonra yapılan ilk Komünist Partisi kongresinde üst düzey siyasi yetkililerin görev sürelerinin beşer yıllık iki dönemle sınırlanmasını istedi.

Abone ol

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, yönetimin sistemli olarak gençleştirilmesi için üst düzey hükümet yetkililerinin görev sürelerinin beşer yıllık iki dönemle sınırlanması gerektiğini söyledi.

Castro, 14 yıl aradan sonra yapılan ilk Komünist Parti kongresindeki konuşmasında parti liderliğinin yenilenmesi ve özeleştiri yapması gerektiğini belirtti.

Gözlemciler, bu önerinin kömünist yönetim için görülmedik bir değişime işaret edebileceğine işaret ediyor.

Raul Castro görevi, 2008'de, yaklaşık 50 yıl iktidarda kalan ağabeyi Fidel Castro'dan devralmıştı.

Castro, "Ataletten kurtulmayız. Devrimi tehdit edebilecek tek şey, hatalarımızı düzeltme konusunda kayıtsız kalmaktır" dedi.

Bağırsak ameliyatı geçirdiği 2006'dan bu yana halkın önüne hemen hiç çıkmayan 84 yaşındaki Fidel Castro kongreye katılmıyor.

Castro, toplantıya katılamadığı için üzgün olduğunu ancak kongre ve öncesinde yapılan askeri törenlerle gurur duyduğunu söyledi.

Ekonomik değişim

79 yaşındaki Raul Castro konuşmasında görev sürelerinin iki dönemle sınırlanması önerisinin Devlet Konseyi Başkanı olarak kendisi ve bakanlar için geçerli olacağını söyledi.

Küba lideri konuşmasında daha çok ekonomide devletin rolünün azaltılması ve özel girişimin teşvik edilmesi planlarına odaklandı.

Castro, "Küba ekonomik modelini güncellemek en az beş yıl alacak" dedi.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin parasız olmaya devam edeceğini vurgulayan Castro, temel tüketim maddelerine sağlanan sübvansiyonun kaldırılacağını ve sosyal harcamaların "makul" hale getirileceğini kaydetti.

'Mülkiyet birikimine izin yok'

Yaklaşık 11 milyon nüfusu olan Küba'da Castro'ya göre, geçen Ekim'deki yasa değişikliğinden sonra kayıtlı serbest meslek sahiplerinin sayısı ikiye katlanarak 200 bine çıktı.

Küba lideri bununla birlikte ülkenin sosyalist karakterinin bozulmayacağını ve 'mülkiyet yoğunlaşmasına' izin verilmeyeceğini vurguladı.

CIA tarafından eğitilen Kübalı sürgünlerin Castro'yu devirmeye çalıştığı başarısız Domuzlar Körfezi çıkarmasının 50'inci yıldönümünde yapılan kongre dört gün sürecek.

Kongrede, bin kadar delegenin yaklaşık 300 öneri içeren reform paketini tamamen ya da kısmen onaylaması bekleniyor.

Parti kongresinde 100 üyeli merkez komite, 19 üyeli politbüro ve 10 üyeli sekreterya için de seçim yapılacak.